2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány MagyarországonForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-24 20:56:18
Címkék: Bihari hírek
Kevés híján másfélezer tétel szerepel az éppen nem kapható orvosságok hivatalos listáján. A hiány tovább terheli a betegek zsebét - írja az e heti HVG.

 

Meglehetősen sok az átmenetileg és a tartósan hiánycikkenk minősülő medicina - erősítette meg a hetilap kérdésére nagykereskedő és patikus egyaránt. Bár próbáljuk kideríteni, egyáltalán nem világos, hogy mi okozza a korábbinál nagyobb gyógyszerhiányt - mondta a HVG-nek Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója. Azt feltételezzük, hogy számos ok játszhat közre. Része lehet benne az új dobozok előállításának (az új, a hamisítást és az illegális beszérzést kizárni hivatott szabályokról, azok költségeiről részletek a lapban), a piaci megfontolásoknak és még sok minden másnak is.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján 1451 gyógyszer neve szerepel a hiánylistán, ez nem egészen négy százaléka a Magyarországon forgalomban lévő patikaszernek. Mindez nem jelent ennyiféle orvosságot, a mennyiségbe beleszámítanak a különböző nagyságú kiszerelések, hatóanyagtartalmak és csomagolási formák.

A vevő mindenesetre rosszul jár, ha mondjuk D-vitaminját nem tudja megvenni 90-es kiszerelésben, hanem csak 3 darab 30-asban. Így ugyanis ugyanannyi pirula 328 forint helyett  768 forintba kerül. De miért? Részletek a HVG legfrissebb számában.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!