2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tízezerrel kevesebb a beteg a várólistákon, de ezzel is csak a káosz nőttForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-14 21:13:55
Címkék: Bihari hírek
Az elmúlt két hónapban bekövetkezett csökkenéssel egy időben nagyjából ugyanennyivel nőtt az előjegyzésre váró betegek száma.

 

10 347 fővel kevesebben, már csak 26 353-an szerepelnek valamilyen várólistán orvosi beavakozásra várva Magyarországon, írja az Mfor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása (NEAK) alapján.

A látszólag kedvező változás mögött azonban a lap szerint nem az áll, hogy kevesebb lett a beteg, hanem az, hogy áprilistól új jogszabályok léptek életbe. Azóta a korábban 3-4 ezres előjegyzési listák több mint 11 ezresre dagadtak. Elsősorban a diagnosztikus szívkatéterezésre előjegyzettek száma növekedett.

Április elsejétől a NEAK jelentős szigorításokat léptetett életbe, amelynek értelmében az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a betegeket. Ha a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adnak időpontot, vagy az eredetileg foglalt időpont helyett előbbre vesznek egy beteget a műtőben, a kórházat megbüntethetik, vagy nem fizeti ki az ellátást a biztosító, amíg meg nem indokolják a cserét.

A betegek többsége azonban nem csak egy szabad helyre vár, hanem arra, hogy saját orvosának legyen szabad időpontja.

A NEAK a portál kérdésére elismerte, hogy a rendszernek vannak hiányosságai, azon még finomhangolásokat végeznek, a bejáratódásától kezdve azonban azt várják, hogy a betegek pontosabban tudnak majd tájékozódni az aktuális várakozási helyzetről.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!