2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Újra drágul a cigarettaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-06-12 06:33:06
Címkék: Bihari hírek
Az EB szerint az uniós minimumküszöbhöz kell igazítani a dohánytermékekre kivetett adót Magyarországon.

 

A cigarettára legalább 60 százalék adót kell kivetni az Európai Unióban, nálunk azonban továbbra is csak 55 százalékkal sújtják - hangzott el a pénteki RTL Híradóban. Emiatt kötelezettszegési eljárás indult Magyarország ellen, miután a tavalyelőtt év végi határidőig sem emelték a közös európai minimumra az adót.

Az Európai Bizottság most figyelmeztetést küldött, azt írták: az adó Magyarországon torzítja a más tagállamokkal fennálló versenyt, és ellentmond az uniós egészségvédelmi politikának.

 

A magyar kormány kedden nyújtotta be javaslatát az Országgyűlésnek, ebben az szerepel, hogy nem azonnal, hanem két év alatt, elosztva, fokozatosan emelnék kötelező szintre az adót. Izer Norbert adóügyi államtitkár azt mondta, a magyar álláspont szerintük védhető és helyes döntés, illetve a bizottság nem vesz tudomást arról, hogy a dohánytermékekre 27 százalékos áfa is terhelődik.

A kormány úgy számol, fél évente 30 forinttal drágul majd egy átlagos doboz cigi a következő két évben. A vágott dohánytermékek ára még nagyobb, legalább 16%-os mértékben emelkedhet összességében.

Az unió azért követel adóemelést, mert ez az egyik leghatátosabb módja a dohányzás visszaszorításának - hangzott el a műsorban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!