2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hat nemzet kétszáz táncosa ropta a táncot BerettyóújfalubanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-08-22 06:21:24
Címkék: Bihari hírek
A berettyóújfaluiak láthatták azt, amit a világon csak nagyon kevesen tudnak.

 

Augusztus 17-én népi kavalkáddal kezdődtek az államalapítás ünnepére szervezett rendezvények a városban. Vasárnap már a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsorát láthatta a nagyközönség a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban.

 

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Augusztus 19-én az események sorát a néptáncosok utcai felvonulása indította. A térre érkező csoportokat olasz zászlóforgatók köszöntötték. A 2012-ben alakult ASD Tempesta olasz csoport egy Velence-közeli kisvárosból érkezett a fesztiválra. A nap meglepetése egy villámcsődület volt. Hat nemzet, mintegy kétszáz táncosa közös koreográfiával ünnepelte a fesztivált. A forró nyári délutánon fellépett a Palya Bea trió, koncertjük után pedig ismét a néptáncosoké volt a főszerep. A néptáncfesztivált a szenegáli fellépők különleges előadása színesítette.

 

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A társulatból többen gyermekkoruk óta zenélnek, az anyatejjel szívták magukba a művészetet Afrikában. A csoport több olyan programot ad elő, amit a világon csak nagyon kevesen. A fesztivál záró napján hat nemzet táncosai mutatták be hazájuk folklór elmeit, jellegzetes helyi népviseleteit. A résztvevőket a zsűri és a közönség is díjazta. A közönség díját idén a horvátország Udruga Zdecina 1562 Egyesület kapta. Az Ukrán Kyiv-Polit csoport Berettyóújfalu különdíját érdemelte ki. A szervezők különdíját a szenegáli csapat kapta. A fesztivál legjobbjának a zsűri az Észak-ciprusi Degirmelik Kulturális és Művészeti Egyesületet választotta. A napot Bereczki Zoltán koncertje és a már hagyományossá vált tűzijáték zárta.

Kogyilláné H. Szófia

Borítókép: Az észak-ciprusi csapat miután megnyerték a fesztivál díjat

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!