2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Komolyan meg fog drágulni a sertéshúsForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-08-27 07:19:53
Címkék: Bihari hírek
A sertéspestis tombol Kínában, és ez világszerte felnyomta a sertéshús árát.

 

Már most megugrott a sertéshús ára, és ez csak növekedni fog – írja a 24.hu. Raskó György közgazdász-agrárvállalkozó szerint a sertéshús kiskereskedelmi ára várhatóan újabb 5-8 százalékkal fog emelkedni, amiben a gyenge forint is közrejátszik.

A lap rámutat, hogy a világ legnagyobb sertéshústermelő és -fogyasztó országában, Kínában a sertéspestisjárvány miatt megroggyant a termelés, az ország így importra szorul, a megnövekedett kereslet pedig kihat az élő sertés árára is.

Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke, egyben a Bonafarm-csoport igazgatója szerint január óta a magyar élősertésárak is mintegy 35 százalékkal nőttek, vagyis ennyivel fizetnek többet a vágóhidak a disznókért a termelőknek.

Ezzel együtt van ugyan fogyasztóiár-növekedés is, de jóval szerényebb mértékű: a tőkehús 10-15 százalékkal drágult év eleje óta, a készítményeknél pedig csupán néhány százalékos emelkedés mutatkozott. Éder szerint így nemsokára a fogyasztói árakban is meg kell jelennie a drágulásnak, különben a veszteség miatt tönkremennének a húsüzemek.

Éder Tamás szerint a drágulás akár évekig is eltarthat, Kínában ugyanis továbbra sem sikerül megfékezni a sertéspestis terjedését. Magyarországon még csak vaddisznókban mutatták ki, de Romániában a határ közelében már több helyen is ki kellett irtani a sertésállományt a betegség miatt.

Magyarországon a sertéságazat nettó külkermérlege egyébként az elmúlt években negatívvá vált, vagyis pár éve az a jellemző, hogy több sertést és sertéshúst hozunk be, mint amennyit exportálni tudunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!