2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A világ sertésállományának negyedét kiirthatja az afrikai sertéspestisForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-11-04 17:18:16
Címkék: Bihari hírek
Miközben Magyarországon is egyre több helyről érkeznek hírek, hogy sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak, sőt egy kiszivárgott jelentés szerint egyes megyékben az összes háztáji sertés leölésére is volt javaslat, a világból is egyre baljósabb hírek érkeznek sertéspestis téren. Ugyanis az Állategészségügyi Világszervezet elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a világ teljes sertésállományának negyede áldozatul eshet a vészesen terjedő betegségnek, írja a Time.

Egy ilyen hirtelen visszaesés az állományban élelmiszerhiányhoz, valamint a sertéshús árának drasztikus emelkedéséhez vezethet, de a gyógyszeriparra is kihatással lehet, ugyanis egyes vérhígító-készítmények előállításához is szükségesek az állatok.

Nem hiszem, hogy le kell mondanunk a fajról, de ez a legnagyobb fenyegetés, ami valaha a kereskedelmi sertéstartásra leselkedett. – mondta  a szervezet elnöke,

Az afrikai sertéspestis halálos a sertésekre, de az embert nem fenyegeti. A betegség Ázsiában már teljes vaddisznócsordákat irtott ki. A kínai hatóságok nagyjából 1,2 millió disznót pusztítottak el 2018 augusztusa óta, hogy így próbálják kordában tartani a betegség terjedését.
A sertéshús ára a duplájára emelkedett az ázsiai országban.

Pedig Kína  adja a világ teljes sertéshús termelésének kétharmadát.  Igaz már van haladás a vakcina kifejlesztésében, azonban a vírus szerkezete igen bonyolult, így a tudósok komoly kihívással néznek szembe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!