2024. június 1. Szombat, Tünde.
 
Nagyon figyeljen, ha a Vöröskeresztnek szeretne adakozniForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-20 08:30:33
Címkék: Bihari hírek
A járványhelyzetet kihasználó szájmaszkos csaló vagy az unokázós bűnözők után itt egy másik koronavírusos jelenség, amivel érdemes lehet vigyázni:

MEGLEHETŐSEN GYANÚS, BIZONYOS SZEMPONTBÓL ÁTVERÉSNEK, MEGTÉVESZTÉSNEK LÁTSZIK A KORONAVÍRUS.HU (ÍGY HOSSZÚ Í-VEL) CÍMŰ OLDAL.

Az oldalra először február 26-án szerdán figyeltünk fel, amikor a kormány bejelentette, hogy hivatalos tájékoztató oldalt indítanak a világjárvánnyal kapcsolatos magyar hatósági intézkedések közzétételére. Akkor Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője azt közölte, hogy pénteken elindul a koronavirus.hu oldal, amit később pontosított a Belügyminisztérium azzal, hogy a tájékoztató oldal a koronavirus.gov.hu címen lesz elérhető.

Miközben a január 21-én lefoglalt, ékezetek nélküli koronavirus.hu február 26-án még eladósorban, tartalom nélkül létezett a neten (most sincs rajta semmi, csak egy "Hamarosan jövünk" felirat), az ékezetes koronavírus.hu oldal február 26-án már minimális tartalommal, emojikkal tűzdelve hat sorban nyújtott tájékoztatást a koronavírus megelőzésével kapcsolatban:

A hivatalos magyar domainnyilvántartó adatai szerint a január 31-én regisztrált, ékezetes koronavírus.hu domainnév mögött egy magánszemély áll (az oldal nem ékezetes címe: www.xn--koronavrus-q8a.hu). Az oldal mostanra jócskán megváltozott. Egyrészt a hatsoros szöveg alá bekerült egy "Felkészülés a koronavírus ellen" rész, amiben az áll, hogy

A Magyar Vöröskereszt, csatlakozva a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének globális felhívásához, gyűjtést hirdet, hogy felkészüljön, és hatékonyan tudjon reagálni a járvány terjedésére.


A koronavírussal kapcsolatos naprakész információk, az alábbi felületen érhetők el.

IDE KATTINTVA hozzájárulhat a gyűjtéshez.

A szövegben elhelyezett linkek a valóban Magyar Vöröskereszt hivatalos oldalaira mutatnak, köztük a Felkészülés a koronavírus ellen oldalra, ahol a szervezetnek lehet egyszeri vagy rendszeres támogatást felajánlani.

Másik fő változás, hogy a koronavírus.hu-n a Magyar Vöröskeresztre vonatkozó pár mondat után egy "Hozzájárulás a weboldal fenntartásához" szekció következik, ahol semmi más nincs, csak balra egy egyszeri vagy havi, euróban utalandó pénzadomány gyűjtésére beállított Donorbox támogatói panel, jobbra pedig egy 5000 eurós célkitűzésről szóló mérőcsík, ami cikkünk írásakor 2 eurót mutatott. Ez alatt halványabb szürke színnel a következő szöveg áll:

Szeretnénk, ha több információ lenne elérhető a weboldalunkon, és hogy több felhasználót bírjanak el a szerverink. Ehhez hozzájárulhat adományával. Köszönjük!

A szöveg alatt Facebook, LinkedIn és Twitter megosztó gombok.

Az oldalnak nincs impresszuma, az adataiból az üzemeltetőre vonatkozó információ nem deríthető ki, egyetlen, nem túl különleges nevet találtunk a Twitteres megosztógombra kattintva: egy bizonyos Takács Dániel áll ott, a donorboxos támogatói link (https://donorbox.org/szerver-koltsegek-fedezete-weboldal-frissites) társaságában.

Ha megosztanánk Twitteren a kampányinformációt, ezt látnák követőink
Ha megosztanánk Twitteren a kampányinformációt, ezt látnák követőink

Ellenőriztük a támogatás menetét, az adakozás PayPalon keresztül lehetséges, ha a "Fizetés" gombra kattintanánk, az átutalandó összeg az alább látható módon, "IDEAHAPP IDEAHAPP" tételként jelenne meg a paypalos tranzakcióink között:

Mindebből bizonyosan levonható az a következtetés, hogy

A MAGYAR VÖRÖSKERESZTNEK EGYÉRTELMŰEN SEMMI KÖZE SEM AZ OLDALHOZ, SEM AZ OLDALBA ÁGYAZOTT 5000 EURÓS CÉLLAL LÉTREHOZOTT MAGÁNCÉLÚ PAYPALOS TÁMOGATÓI KAMPÁNYHOZ.

Az is látható, hogy az oldal ügyesen van összerakva, olyan szempontból legalábbis, hogy nem direktben átverés a tartalma, tehát nem a Vöröskereszt támogatására szólít fel a donorboxos részben, hanem "a weboldal fenntartásához", azaz a koronavírus.hu fejlesztésére kér pénzt (aminek persze nem sok értelme van a gyakorlatban).

Mindettől függetlenül, azt lehet mondani, hogy a gyakorlatilag tartalom nélküli anonim oldal, a domain, a vöröskeresztes gyűjtésre hivatkozó szövegrész, és az alatta lévő magáncélú támogatói rész együttesen alkalmas lehet a figyelmetlen, kevésbé tájékozott internetezők megtévesztésre, még akkor is, ha az oldal üzemeltetője jóhiszeműen hozta is létre a lapot. (Minimumj gyanús, hogy nem erről van szó, de ezt majd az illetékes hatóságok eldöntik, és ha úgy látják jónak, a jelenlegi pandémiás veszélyhelyzetben eljárást indítanak az oldal ellen, mint tették azt például a vecsési autómosó esetében.)

A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága tud a koronavírus.hu-n található félrevezető tartalomról, szerdai hírükben fel is hívták a nagyközönség figyelmét arra, hogy valaki visszaélnek a szervezet nevével, és mint írják, meg is tették a szükséges jogi lépéseket.

Végezetül jöjjön még egyszer az igazi adományoldal: aki adakozni szeretne a Magyar Vöröskeresztnek, az IDE KATTINTVA ajánlhat fel egyszeri vagy rendszeres támogatást a világszervezet magyar ágának.

(Borítókép: Eloy Alonso/Reuters)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!