2024. június 1. Szombat, Tünde.
 
Leszavazta az ellenzék az időkorlát nélküli koronavírus-törvény sürgősségétForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-24 08:36:58
Címkék: Bihari hírek
A hétfői parlamenti ülésnapon kellett dönteni arról, hogy az Országgyűlés sürgős, házszabálytól eltérő, azaz kivételes eljárásban már kedden szavazhat-e az úgynevezett koronavírus-törvényről.
  • D  AS20200323001A Parlament oldalán múlt pénteken jelent meg az a benyújtott törvényjavaslat, amely a március 11-én kihirdetett jogrend, a veszélyhelyzet „meghosszabbításáról” szól.
  • A törvényjavaslat célja, „hogy megerősítse és meghosszabbítsa a veszélyhelyzetben hozott rendeleteket, a veszélyhelyzet fennállásáig pedig határozatlan idejű rendeletekre előzetesen felhatalmazást adjon”.
  • A kormányjavaslatban nem szerepel határidő a veszélyhelyzet, illetve a rendkívüli jogrendben hozott rendelkezések fenntartására, emiatt az ellenzéki pártok már előzetesen közölték: csak akkor járulnak hozzá a törvény sürgősségének elfogadásához – csak a házszabálytól való eltéréshez lenne szüksége a Fidesz-KDNP kétharmados többségnek az ellenzékre –, ha abba bekerül egy 90 napos határidő.
  • Orbán Viktor hétfőn napirend előtt a parlament plenáris ülésen beszámolt a kormány eddig járványügyi, válságkezelési intézkedéseiről, majd pedig összefogásra szólította fel az ellenzéket.
  • Miután azonban az ellenzéki pártok frakcióvezetői továbbra is kitartottak amellett, hogy akkor támogatják a kormány javaslatát, ha abba bekerül egy határidő, Orbán retorikát váltott, és közölte: az ellenzéki pártok nélkül is megoldja a kormány a válságot.
  • A négyötödös többség így nem lett meg, ugyanakkor az Országgyűlés "sima" sürgősséggel napirendre tűzte a javaslatot, és jövő héten a zárószavazásra is sor kerülhet, amelynél a kétharmados többség már biztosított. Ezzel azonban a kormány által 12 napja bevezetett rendkívüli intézkedések – mivel az egyes rendeletek 15 napos átmeneti hatállyal vezethetők be – átmenetileg hatályukat veszíthetik. A kormány ugyanakkor fenntarthatja a veszélyhelyzetet a parlament nélkül is, így azon belül bármikor megalkothatja újra, akár szó szerint is a mostani rendeleteket.

A koronavírus-törvénnyel kapcsolatos kérdéseket ebben a cikkünkben tisztáztuk alaposan.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!