2020. április 9. Csütörtök, Erhard.
 
Nem nőhet a járvány miatt szünetelő hitelek törlesztőrészlete a veszélyhelyzet elmúlta után semForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-26 06:50:49
Címkék: Bihari hírek
A legújabb Magyar Közlöny pontosítja a múlt hét szerdán bejelentett gazdasági csomagot, amelynek az a célja, hogy enyhítse a koronavírus-járvány miatt kialakuló fájdalmas gazdasági hatásokat. A mostani közlöny azt a részt pontosítja, hogy mi történik azokkal a hitelekkel a veszélyhelyzet elmúltával, amelyeknél az új intézkedések értelmében élnek a hiteltörlesztési moratóriummal az adósok.

Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, amely jelentősen könnyíti az adósok terheit. További segítség az is, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan – írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank korábban azt javasolta, hogy a veszélyhelyzet elmúltával vagy az történjen, hogy kitolódik a futamidő változatlan törlesztő mellett, vagy változatlan futamidő mellett a felgyülemlett kamatot a hátralevő évek között egyenletesen elosztva emelkedne meg a törlesztőrészlet.

A kormány tovább bővíti a kedvezményes hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, illetve azt a Nemzeti Eszközkezelő Programra is kiterjeszti.  A munkáltatói kölcsönökre is érvényes a fizetési haladék, vagyis 2020. december 31-ig a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, sem annak kamatát nem kell visszafizetniük a munkáltatójuknak.

A Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevőknek amellett, hogy a vételár részletfizetésére és a bérleti díjfizetési kötelezettségre fizetési halasztást kapnak, a lakhatásuk is biztosított, ugyanis a cég - a nem fizetés miatt - nem mondhatja fel a bérleti szerződést.

Ezen kívül arról is született rendelet, hogy a kórházak további 15 milliárd forint támogatást kapnak. Egészen pontosan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kap 15 milliárd forintnál valamennyivel több pénzt, hogy abból egészségügyi eszközöket vásároljon. A pénz felhasználása, a beszerzések és a beszerzett eszközökkel való készletgazdálkodás  az Operatív Törzs utasítása alapján történik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!