2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
2000 milliárd forintot biztosít nekünk az EU a járvány ellenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-28 06:01:34
Címkék: Bihari hírek
A koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket fogadtak el csütörtökön az Európai Parlamentben, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást is, írja az uniós parlamentre hivatkozva az MTI.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az EU állam-és kormányfőinek 2020. március 10-i délutáni videokonferenciáján a Karmelita kolostorban amelyet Charles Michel az Európai Tanács elnöke kezdeményezett. Orbán Viktor kormányfő ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az EU állam-és kormányfőinek 2020. március 10-i délutáni videokonferenciáján a Karmelita kolostorban amelyet Charles Michel az Európai Tanács elnöke kezdeményezett. Orbán Viktor kormányfő ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI

Ebből

MAGYARORSZÁG 2000 MILLIÁRD FORINTNYI PÉNZT KAP,

azaz 5,6 milliárd eurót. Itt meg is nézheti a szabályt, az a lényeg, hogy ezt a pénzt:

  • az egészségügyi rendszerek,
  • kis- és középvállalkozások,
  • munkaerőpiacok támogatására,
  • és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.

Orbán Viktor egyébként épp rá egy nappal, ma reggel ostorozta keményen az EU-t, hogy miért nem segítenek Magyarországon.  Egészen pontosan azt magyarázta a Kossuth Rádiónak adott interjújában, hogy:

Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség.

Magyarországnak ez a döntés egyébként tényleg lehet, hogy túl sok extra pénzt nem hoz, mert – részben a forrásvesztés elkerülésére – a kormány már előre igyekezett teljesen kitolni a támogatásokat, és Gulyás Gergely szerint csaknem minden forrást lekötött, vagyis könnyen lehet, hogy nekünk már nincs miből átcsoportosítani.

Deutsch Tamás pénteken a köztévében azt mondta, hogy "nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást ez a bizottsági javaslat nem jelent." Emellett azt mondta, hogy a magyar delegáció azt kezdeményezte, hogy az EU máshonnét adjon pénzt. Pontosabban azt javasolják, hogy az EB azokon a területeken is nyújtson előfinanszírozást, ahol a tagországok még nem kötötték le teljes egészében a rendelkezésre álló uniós forrásokat, írja az MTI.

Itt írtunk egyébként bővebben a döntés körülményeiről.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!