2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Verjünk néhány ezermilliárd dolláros érmét, és osszuk szét a népnek!Forrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-28 06:13:03
Címkék: Bihari hírek
Hét évvel ezelőtt szokatlan megoldással álltak elő az amerikaiak a költségvetési szakadék (fiscal cliff) elkerülésére: kitalálták, hogy vernek egy ezermilliárd dolláros érmét, amit a Federal Reserve (lényegében az amerikai jegybank) megvesz az államtól, így anélkül tudna a Fed pénzt pumpálni a költségvetésbe, hogy növelné az államadósságot.

Végül az ötletből nem lett semmi, az államkincstár és a Fed lesöpörték az ötletet az asztalról, azonban most, hogy a koronavírus-járvány miatt sötét fellegek gyülekeznek az Egyesült Államok fölött, valaki ismét bedobta az ezermilliárd dolláros érme ötletét, csak annyi eltéréssel, hogy ne egyet verjenek, hanem inkább hatot, hetet.

QP | Quality Placement

Money printer goes brrr

Donald Trump minden botrány ellenére elégedetten vághatott neki a választás évének, a tőzsdei indexek sorra döntötték a pozitív rekordokat, a munkanélküliség történelmi minimumon volt, de aztán jött a koronavírus, amely kíméletlen sebességgel csapott le az Egyesült Államokra. Az hamar világossá vált, hogy bármennyit pénzt is öntenek a bankszektorra, és porolják le a válság után a fiókba elrakott monetáris eszközöket, a fő probléma az, hogy a lakossági fogyasztást nem igazán tudják pörgetni, hiszen:

  • bezártak a boltok,
  • hirtelen lett egy csomó munkanélküli, és sokaknak nincs semmi megtakarítása,
  • az emberek félnek kimenni az utcára, sőt sok államban már kijárási korlátozás van.

Közben egyre többen vannak az amerikai politikában, akik azzal támadják a rendszert, hogy a világ pénzét sem sajnálják, ha a nagyvállalatokat, bankokat kell kimenteni, de ha az emberekről van szó, akkor az „ingyen” hirtelen a kommunizmus szinonimája.

IMG 6365.GIF

A Fed gyorsan két körben levitte 0-0,25 százalékra a kamatrátát, és bejelentette, hogy a kvantitatív könnyítés keretében 700 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot hirdetnek, tehát hasonlóan a magyar jegybankhoz, öntenek egy csomó pénzt a piacra. De hamar világossá vált, hogy a fentebb említett okokból, ez nem lesz elég az amerikai álom megmentéséhez.

A szenátus tegnap fogadott el egy történelmi jelentőségű törvényjavaslatot, miszerint 2 ezer milliárd dolláros mentőcsomaggal segítenék át Amerikát a járványon. A javaslatnak van egy figyelemre méltó eleme is, mégpedig az, hogy

1200 DOLLÁRT KAP A KERETÉBEN MINDEN FELNŐTT AMERIKAI POLGÁR.

Emellett 500 milliárd dollárból hitelprogramot indítanak vállalatok, városi és állami költségvetési szervek számára, valamint 130 milliárdot a kórházakra és munkanélküli segélyekre költenek majd a tervek szerint.

A világ nem elég

Azonban vannak, akik szerint a grandiózusnak beharangozott mentőcsomag valójában aprópénz, és sokkal több kéne, főleg a háztartásokra célozva, hogy átvészelje az Egyesült Államok a járványt. Rashida Tlaib demokrata képviselő egy körökkel merészebb tervvel állt elő: kapjon minden amerikai egy bankkártyát, amire kétezer dollár van töltve, majd minden hónapban utaljanak még ezer dollárt, amíg véget nem ér a krízis.

Az elképzelés mögött ismét csak az a diskurzus bújik meg, hogy ha az állam költhet a vállalatokra, akár az államadósság kárára is, akkor miért ne költhetne az emberekre is. Bár jelenleg a felvetésnek nincs túl nagy támogatottsága, az Axiosnak nyilatkozó szakértő szerint, ha a hagyományos eszközök kudarcot vallanak, könnyen lehet átértékelik majd Tlaib ötletét.

NA DE HONNAN LENNE ERRE PÉNZ?

Itt jön ismét képbe a csodaérme, a javaslat támogatói szerint az államkincstárnak vernie kéne pár ezer trilliárd dollár névértékű platina érmét, amit eladnának a Fednek, és a pénzt már küldhetnék is egyenesen az embereknek.

Utolsó tervnek még jó lehet

A dolog előnye az lenne, hogy nem nőne az államadósság, így anélkül lehetne lebonyolítani a dolgot, hogy közben valaki folyamatosan kongatná a vészharangot, miszerint: „jó, de mikor fizetjük ezt vissza?” A tervnek egyébként nincs törvényi akadálya, az államkincstár olyan mennyiségben és értékben verhet pénzt, amennyire csak a pénzügyminisztérium szerint szükség van.

Persze a dolognak vannak kockázatai is, az Axiosnak megszólaló pénzpiaci szakértők szerint a csodaérmés megoldás inflációt szülne, gyengítené a dollár világpiaci szerepét, ingataggá tenné az USA pénzügyi rendszerét, és aláásná a Federal Reserve-be vetett intézményi bizalmat. Azonban van egy végső érv, amelyet a szkeptikus szakértők sem tudnak figyelmen kívül hagyni: lehet, nem lesz más választás, ugyanis a pesszimista becslések szerint a nagy gazdasági világválság óta nem látott összeomlás jöhet,

ÉS HA BEÜT A BAJ, AKKOR TÖBBÉ NEM LEHET MAJD VÁLOGATNI AZ ESZKÖZÖK KÖZÖTT.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!