2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Egy órával rövidebb lesz a vasárnapunkForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-28 06:30:15
Címkék: Bihari hírek
Március 29-én új időszámítás kezdődik: NYÁRI.

Ez azt is jelenti, hogy óraátállítás lesz, vasárnap hajnali 2-kor kell előretekernünk az órát 3-ra, így kevesebbet alszanak azok, akiknek időben kell kelniük.

Ezt a kellemetlenséget eredetileg azért találták ki, hogy spóroljunk az áramon, mert minél több napsütés esik egybe az ébren töltött reggel hét és este tíz közötti időszakkal, annál rövidebb ideig kell világítást használni. A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál jelentkezik – írja az MTI a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. pénteki közleményére hivatkozva.

Az óraátállításnak viszont rövidesen vége lehet, mert az Európai Parlament megszavazta, hogy 2021-től eltörlik az óraátállítást.


Elvileg az alvásunk és az általános közérzetünk szempontjából kritikus, hogy az óránk hogyan igazodik a napálláshoz. Az alváskutatók régóta az óraátállítás ellen vannak, mert az ébredési és elalvási idők évenként kétszeri drasztikus módosítása teljesen megzavarja a szervezetünket, amely a napsütés természetes változásaihoz próbál igazodni.

Változnak a menetrendek is

Bár a szombaton életbelépő korlátozások miatt valószínű – mi pedig erősen reméljük –, hogy az ország nagy része vasárnap sem megy el otthonról, akinek mégis halaszthatatlan útja lesz, annak érdemes tudnia, hogy a menetrendek is változnak az óraátállítás miatt.

A MÁV-nál az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi vonatokat 3 órakor indítják el. Azok a belföldi vonatok pedig, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. A jelenleg csak belföldön közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul a Keleti pályaudvarra.

A Keleti pályaudvarról szombat 20.40-kor induló, München és Budapest között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonat körülbelül egy órával később érkezik meg Münchenbe. Az onnan Budapestre közlekedő vonat szintén körülbelül egy órával később érkezik meg vasárnap délelőtt – írták.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az óraátállítás egyes járatokat menet közben ér, így a 918-as, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 956-os, a 964-es, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-996A, a 998-as és a 999-es busz esetében egy-egy indulás időpontja változik.

FELHÍVTÁK A FIGYELMET ARRA IS, HOGY AZ UTAZÁSTERVEZŐ VÁRHATÓAN HAJLANI 2 ÉS 4 ÓRA KÖZÖTT NEM MŰKÖDIK MAJD.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!