2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Teljesen lezárták a chilei ALMA teleszkóphálózatot is a járvány miattForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-05 15:05:49
Címkék: Bihari hírek
Teljesen lezárták Chilében a nemzetközi Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózatot (ALMA) a koronavírus-járvány miatt, közölte az intézmény. "A tudományos munkatársak jólléte és egészsége érdekében hoztuk meg ezt a példa nélküli döntést, hogy otthon lehessenek családtagjaikkal, amíg a járványhelyzet megoldódik" – közölte Sean Dougherty, az ALMA igazgatója.

????Delay of the proposal submission deadline.
The ALMA Director @Skaha_SMD , along with the regional partners, have decided to delay the proposal deadline for the ALMA Cycle 8 Call for Proposals to no earlier than 15:00 UT on May 19, 2020. https://www.almaobservatory.org/en/announcement/alma-precautionary-measures-against-coronavirus/

Kép megtekintése a Twitteren
Tekintsd meg ALMA Observatory at Home egyéb Tweetjeit is

Az ALMA teleszkópjain az utolsó tudományos megfigyelések március 19-én fejeződtek be, azóta az ALMA összes munkatársa otthonról dolgozik. A Chile északi részén, az Atacama-sivatagban felállított 66 rádiótávcsövet működtető bázist március 22-én zárták le, és legkorábban május 19-én nyitják meg újra. Az áprilisra és májusra tervezett helyszíni projekteket törölték, a tervezett kutatói látogatásokat bizonytalan időre elhalasztották.

Az Atacama sivatagban lévő bázison csupán egy kisebb csapat dolgozik tovább, hogy működtessék a legfontosabb rendszereket, hogy a csillagászok távmunkában is elérhessék a szükséges rendszereket és hogy újrakezdődhessen majd a helyszíni munka is, amint lehetséges.

A teleszkópok működési volumenét csökkentették már a 2010-es pusztító földrengést követően, valamint a tavalyi chilei tüntetéshullám miatt is, de az elmúlt 21 évben egyszer sem állították le teljesen a működésüket, mondta Steffen Mieske, a Santiagótól északra fekvő, európai működtetésű Paranal Obszervatórium vezetője a Reuters hírügynökségnek.

(Borítókép: H. Calderón/ALMA (ESO/NRAO/NAOJ)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!