2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Húszezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavalyForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-14 20:00:18
Címkék: Bihari hírek
Nagymértékben csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma 2020-ban az előző évihez képest – olvasható a keddi Népszavában. A lap a jelentkezési adatokat ismertetve azt írja, az idén 91,4 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, mintegy 20 ezerrel kevesebben, mint tavaly.

A JELENTKEZŐK IDEI SZÁMA AZ ELMÚLT 19 ÉV NEGATÍV REKORDJA IS: 2001 ÓTA NEM VOLTAK OLYAN KEVESEN, MINT MOST

– idézte az MTI.

Legutóbb hét éve történt hasonló, de az akkori visszaesés sem volt olyan mértékű, mint a mostani: 2013-ban mintegy 15 ezerrel jelentkeztek kevesebben (95 ezren), mint 2012-ben.

A nagyobb felsőoktatási intézmények körében a jelentkezők számának csökkenése az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) érintette legkevésbé: a tavalyi 24,7 ezerhez képest idén 24,1 ezren próbálnak bejutni az ELTE valamelyik karára.

A Budapesti Műszaki Egyetemre mintegy ezerrel, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 1500-zal, a Pécsi Tudományegyetemre 1600-zal, a Szegedi Tudományegyetemre 1800-zal, a Debreceni Egyetemre pedig háromezerrel kevesebb hallgató jelentkezett az idén. Ez 10-20 százalék közötti visszaesést jelent.

Az állami egyetemből magánalapítványi intézménnyé alakuló Budapesti Corvinus Egyetemre 33 százalékkal kevesebben (valamivel több mint 7 ezren) jelentkeztek, mint tavaly.

A Népszava szerint összességében a kisebb egyetemeken még rosszabb az arány. A Miskolci Egyetemre összesen 4294-en jelentkeztek, ez mínusz 21 százalék, de a Széchenyi István Egyetemre 34 százalékkal kevesebb hallgató akar menni, mint egy évvel korábban.

A KÉPZÉSEKET NÉZVE, IDÉN ÖSSZESEN 11,1 EZREN JELENTKEZTEK PEDAGÓGUSNAK, AMI A 2019-ESHEZ KÉPEST 37 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉST JELENT.

Nahalka István oktatáskutató azt mondta a Népszavának, hogy felsőoktatásba jelentkezők számának jelentős csökkenését nem lehet csak demográfiai okokkal magyarázni. Szerinte tovább növekedhetett a külföldi egyetemekre jelentkezők aránya; kevesebben lehetnek azok, akik rögtön érettségi után tovább tanulnak; befolyásoló tényező az állami férőhelyek meghatározott száma; a hátrányos helyzetű családokban élők egyre nagyobb arányban szorulnak ki az oktatási rendszerből.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!