2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A BME maszkok bevizsgálására alkalmas labort hozott létreForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-22 10:41:31
Címkék: Bihari hírek
Egyéni légzésvédő eszközök, arcvédő pajzsok műszaki vizsgálatára alkalmas laboratórium jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen – írja az MTI. A labor létrehozatalát az ITM kezdeményezte. A BME így meg tudja vizsgálni, hogy szuperálnak a különböző maszkok és szűrőanyagaik.

ITM márciusban kérte fel az egyetemet arra, hogy szakértelmével működjön közre az uniós típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező maszkok, arcvédő pajzsok bevizsgálásában. Az egyéni légzésvédő maszkok legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen mértékben képesek megszűrni a környezetben található apró részecskéket, amelyekhez hozzátapadva a kórokozók a légzés során a szervezetünkbe juthatnak.

A BME saját szakembereire és a rendelkezésére álló infrastruktúrára építve alakított ki egy laboratóriumot a szűrési hatékonyság vizsgálatára, ehhez gyorsított eljárásban szereztek és üzemeltettek be egy részecskeszámláló berendezést.

QP | Quality Placement

A LABORBAN JELENLEG AZT LEHET VIZSGÁLNI, HOGY EGY MINŐSÍTETT MASZK SZŰRŐANYAGÁHOZ KÉPEST MIRE ALKALMAS EGY MINŐSÍTÉSRE VÁRÓ-, VAGY HASZNÁLAT UTÁN FERTŐTLENÍTETT ÉS ÍGY ÚJRAHASZNOSÍTOTT MASZK SZŰRŐANYAGA.

Már megkezdődött a mérési képességek bővítése, és elindult a BME kijelölt vizsgálólaboratóriummá nyilvánításának jogi előkészítése a veszélyhelyzet idejére. Az új labor lehetővé teszi a légzésvédő eszközök gyors hazai bevizsgálását, és így mielőbbi felhasználásukat az egészségügyi védekezésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!