2021. február 26. Péntek, Géza.
 
DNS-t is vehetnének a jövőben a rendőrök a vétlen nyomszennyezés kizárásáraForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-30 14:44:42
Címkék: Bihari hírek
Egy benyújtott törvénymódosítás szerint a jövőben nem csak ujjlenyomatot (vagy helyesebben ujj-és tenyérnyomot), hanem DNS-t is vehet majd a rendőrség annak érdekében, hogy kizárhassa a nyomszennyezést. Ez így elég furán hangzik, de egy konkrét példával bemutatjuk, miről van szó:

Tibi lakásába betörnek. A helyszínelő rendőrök rögzítenek egy csomó nyomot. Megkérik Tibit és mindazokat, akiknek közük van az ingatlanhoz, hogy hadd vegyék le az ujjlenyomatukat (valójában ujjnyomaikat), mert akkor így a rögzített nyomok közül ki tudják szűrni Tibi és a többi családtag vagy a lakásban élő, esetleg ott dolgozó (pl. takarító) ujjnyomait. Persze Tibi és a többiek ez ellen tiltakozhatnak is, de miért is tiltakoznának, hiszen nekik is érdekük, hogy a betörőt kézre kerítsék és ezzel segítsék a nyomozást. De eddig a mintát nem nyilvántartási céllal vették, csak az adott ügyben használta a szakértő a DNS-vizsgálat során.

A törvénymódosítás alapján ezekből a mintákból ún. eliminációs nyilvántartást fognak vezetni.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Tibiék ez ellen is tiltakozhatnak majd, akárcsak eddig az ujjlenyomatuk rögzítése ellen, tehát a módosítás lényege az, hogy ezúttal a DNS-re is kiterjed majd ez a lehetőség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!