2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tízmilliókban számolják a károkatForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-05-18 09:24:55
Megyénkben komoly gondokat okoz a belvíz, az elöntött területek nagysága napról-napra változik. A két nagy levezetõ csatorna megtelt, és bár kezelhetõ lenne az óriási víztömeg, pénz hiányában nem lehet folytatni a védekezést.

A Kabai Burgonya Szövetkezet elnöke úgy számol, hogy több tízmilliós kár érheti õket abból fakadóan, hogy kétszáz hektáron a sok esõ miatt vagy nem tudnak vetni, vagy elvetettek ugyan, de a fiatal növények kipusztulnak a pangó víz alatt.

„A két nagy levezetõ csatorna megtelt, és bár kezelhetõ lenne az óriási víztömeg, pénz hiányában nem lehet folytatni a védekezést. A gyönyörû zöldborsó ott rohad ki a víz alatt – tájékoztatott az õket mostanság leginkább foglalkoztató problémáról Riskó Mihály elnök.

Csak esik és esik

Az ezekben a napokban lehulló jelentõs mennyiségû esõvel együtt a megyében idén már közelítünk a 400 milliméter csapadékhoz, miközben az éves átlag hatszáz milliméter körül szokott lenni – mondta el Kiss Zoltán, a megyei mezõgazdasági szakigazgatási hivatal földmûvelési igazgatója, megerõsítve, hogy valóban finanszírozási problémák nehezítik a védekezést.

Takácsné Hári Ildikó, a 21 településen több mint 38 ezer magánszemélyt tömörítõ Hamvas Sárréti Vízgazdálkodási Társulat igazgatója számokat is említett. Mint mondta, õk eddig idén az állami tulajdonú védmûveken mintegy 100 millió forintot költöttek védekezésre, de az államtól csupán 25 millió forintot kaptak meg.

„Az államnak elvileg tíznaponta kellene átutalnia azt a pénz, amit mi elõfinanszírozás keretében a védekezése költünk, de ez mostanában tényleg csak elméletileg van így. Március végén kaptuk az információt, hogy elfogyott a központi keret, ezért csak a saját költségünkre védekezhetünk.

Ennek ellenére a múlt héten folytattuk a védekezést, amit a társulat tavalyi vállalkozási tevékenységének a nyereségébõl finanszírozunk. De lassan ez a pénz is elfogy, és utána tényleg nem tudjuk, hogy mi lesz..." – vetítette elõre a társulat igazgatója.

Kár volt elvetni

„Minden adott lenne a hatékony védekezéshez (van szivattyú és csatorna), csak éppen a pénz hibádzik. Nem is olyan régen a saját költségünkre szivattyúztattuk le a vizet a területünkrõl, hogy tudjunk vetni, és miután nagy keservesen földbe került a mag, a vetés ott rohad ki a pangó víz alatt" – kesergett Dúró Sándor, a püspökladányi Agro-Food Kft. ügyvezetõje, hozzátéve, hogy bárcsak el se vetették volna. Szerinte még korai számszerûsíteni az esetleges kárukat, de az már most is látszik, hogy sokmillió forintról van szó.

Félmilliárdot megszavaztak?

Megyénkben a Sárréten, Biharban és a Tisza mellékén is komoly gondokat okoz a belvíz, az elöntött területek nagysága napról-napra változik.

Dékány András, a földmûvelésügyi minisztérium sajtófõnöke arról tájékoztatott, hogy a kormány a további belvízi védekezés finanszírozására mintegy félmilliárd forint kifizetésérõl döntött, de, hogy ennek az összegnek az átutalása pontosan milyen stádiumban van, arrókl nincs információja.

Értesüléseink szerint a vízügyi igazgatóságok is értesítést kaptak az õket felügyelõ tárcától, melyben közlik velük, hogy a márciusi és az áprilisi védekezési költségek térítésérõl még nincs döntés, ezért csak a legszükségesebb feladatokat lássák el. A tikövizignél úgy döntöttek, hogy bár nagyon takarékosan, de a belvíz elleni védekezést folytatják, a szivattyútelepeiket mûködtetik. Olyan áron is, hogy az állam ezeket a költségeiket esetleg nem téríti meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!