2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Megmentette a mûtét a szívbetegen született fiútForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-02 11:44:30
Most már nem csak szívizombetegségben szenvedõ, hanem veleszületett szívbeteg gyerekek is kaphatnak új szívet. A kardiológiai intézetben megoperálták az elsõ ilyen beteg gyereket.
A tinédzser fiú jól van, néhány hét múlva haza is mehet. Mától egyszerûbb a mûszíves kezelés is. Eddig külön kérvényezni kellett, hogy aki rászorul, kaphasson ilyen kezelést, keddtõl az egészségbiztosító finanszírozza.

Savanyú uborkát adnak be a steril szobába a nõvérek a kardiológiai intézetben. Nem ez az ebéd, de ezt kívánta a szobában fekvõ tinédzser fiú, és most igyekeznek minden kívánságát teljesíteni. Tibor 10 napja kapott új szívet. Szívbetegen született, februárban lett nagyon rossz az állapota.

„Tibi saját lábán ment be az intenzívre, akkor már hat liter víz volt a tüdejében, több centire kint volt a mája, már olyan állapotba ment, hogyha nem visszük be, akkor meghal otthon” – mondta Gyurcsi Katalin.

De szívátültetéssel meg tudták menteni. Õ az elsõ, akit veleszületett szívbetegséggel transzplantáltak, eddig ilyen betegeken nem, csak a szívizomgyengeségben szenvedõkön végeztek szívátültetést.

Évente 5-10 olyan beteg van, aki veleszületett szívbetegsége miatt szorul szívátültetésre, most már õket is meg tudják majd operálni.

Könnyebb lesz azoknak is, akik még csak várnak a szívátültetésre. Ha valaki mûszívre szorul, mától nem kell külön kérvényezni a kezelést, hanem automatikusan támogatja az egészségbiztosító.

„A szívátültetésre váró betegek számára ez egy elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy a donorszerv érkezéséig azok, akik ezt nem bírnák ki, életben tudjanak maradni” – mondta Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Intézet fõigazgatója.

Bár a mûszíves kezelést eddig is mindenki megkapta, akinek szüksége volt rá, a költségek az intézet adósságát növelték. Egy mûszíves kezelés ugyanis több tíz millió forintba kerül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!