2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A gyõztes mindent visz?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-10 10:50:25
Marad a 3200 önkormányzat, de harmadával kevesebb önkormányzati képviselõ lesz októbertõl. A parlament kedden elfogadta a Fidesz által benyújtott új önkormányzati választási törvényt.
Az ellenzéki pártok szerint a törvény aránytalan, és a választás gyõztese a szavazati aránynál nagyobb számban kap majd képviselõi helyeket.

„Most 42 tagja van, jövõ ciklusban 28 lesz.”

Nem ez a baja az új választási rendszerrel a szegedi polgármesternek.

„Nem a képviselõszám csökkenéssel van baj, hanem azzal, hogy a Fidesz a politikusszám csökkenés mögé bújva az arányosságot iktatja ki” – mondta Botka László, Szeged polgármestere.

Botka László szerint azért, mert míg az egyéni körzetek száma 20, addig a listás helyeké 60 százalékkal csökken. Így az a párt, amelyik a szavazatok felét megszerzi, ezentúl akár a képviselõi helyek 80 százalékát is megkaphatja. A Lehet Más a Politika képviselõi kedden tiltakozásul kivonultak a szavazásról.

„Azért vonultunk ki, mert elfogadhatatlan minden szempontból. Elfogadhatatlan a benyújtás módja. Az egy balkáni módszer, hogy a választás elõtt néhány hónappal változtatnak a szabályokon” – mondta Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezetõ-helyettese.

Az LMP és a Jobbik szerint is kedvezõtlen a kis pártok számára az új rendszer. A Fidesz azt mondja: az eddigi is rossz volt.

„Az arányosságban összesen tíz százalék különbség van, ez minimális. Az önkormányzati szövetségek mindegyike, több mint 3 ezer önkormányzat nevében támogatta, azt mondták, hogy ez korrekt” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezetõ alelnöke.

A választási szakértõ szerint az eddigi rendszer valóban aránytalan volt, de az új méginkább az.

„Most a többségi elemnek köszönhetõen egyértelmûen egy nagy párt számára nyújt kedvezõbb lehetõséget” – mondta Tóth Zoltán választási szakértõ.

De Tóth Zoltán szerint más országokban is elõfordul, hogy a gyõztes mindent visz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!