2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Hõségriadóval kezdõdik a hétForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-13 10:46:45
Zsúfolásig teltek a strandok, mindenfelé lehúzták a redõnyöket, a klímák pedig beállították a villamosenergia fogyasztás idei rekordját.
Kánikula van az egész országban, Sopron mellett volt hétfõn a legmelegebb, csaknem 35 fok. Várhatóan a legmagasabb fokú hõségriadót rendeli majd el a Tisztiorvosi Szolgálat. Az elõrejelzések szerint ugyanis az átlag hõmérséklet három egymást követõ napon is meghaladja a 27 fokot, és éjjel sem csökken 20 fok alá.

Budapest egyik legnagyobb strandján, a Dagályon hétfõ délelõtt a környékrõl mindenki ott volt, akinek nem kellett dolgoznia. Vizet osztottak nekik, hogy oldják a feszültséget. Tömött sorokban álltak a pénztár elõtt, többen egy óránál is tovább a tûzõ napon.

„Csak nehogy kitegyék a megtelt táblát elõttünk” – mondta Bana Istvánné, egy strandolni vágyó.

A villamosenergia rendszer központjában a terhelés délután megközelítette a 6000 MW-ot. Ha így megy tovább, nyáron a klímák miatt több energiát használunk el, mint télen a fûtés és a világítás miatt.

„Ahogy a gazdaság újból a normál kerékvágásba kerül, azok az értékek jönnek elõ, mint egy normál mûködés során, és nagyon meleg nyár lesz, akkor ez a helyzet elõállhat” – mondta Tari Gábor, a MAVIR Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországnak amúgy bõven van tartaléka, további 2 ezer MW. Az orvosok is egész nap arról beszéltek, aki tudja, hûtse csak magát.

„Aki teheti és nincs otthon légkondícionálója, az felkereshet egy-két órára egy bevásárlóközpontot” – mondta Dr. Páldy Anna, az ÁNTSZ fõigazgató-helyettese.

15 százalékkal több szívhalottra számítanak a rekkenõ hõségben. A budapesti strandokon, amelyeket az önkormányzati mûködtet, hordozható újraélesztõ készülékeket helyeztek el. Összesen 7-et. Pályázaton nyertek rá pénzt.

„Ebben az évben már volt egyébként két olyan alkalom, amikor a szakképzett személyzetünk két ember életét mentette meg még hagyományos módszerrel” – mondta Kiss Ferenc, a Budapest Gyógyfürdõi Zrt. igazgatója.

Néhol elõfordulhat zápor, zivatar, de legkorábban csak a hétvégén enyhülhet a hõség.

„Az ország egyes részein akár a 27 fokot is elérheti a napi középhõmérséklet több napon keresztül” – mondta Véber István, az RTL Klub és az OMSZ meteorológusa.

Ami azt jelenti, hogy a csúcshõmérséklet akár a 35 fokot is elérheti nappal, és éjjel sem csökken 20 fok alá. Budapesten már hétfõn sem bírták a sínek a hõséget. Várható, hogy a napokban sokfelé küzdenek majd ezzel a problémával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!