2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Kevés résztvevõ, változatos kérdésekForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2008-12-05 18:18:39
Éves közmeghallgatását tartotta tegnap (december 4-én) este a csökmõi képviselõtestület, amin csak a lakosság egyszázaléka jelent meg, azaz húsz fõ.

Varga József polgármester köszöntötte a résztvevõket, majd beszámolt a képviselõtestület éves munkájáról. Elmondta, hogy most borúlátóbb, mint az elmúlt években, mert tudja, hogy a 2009-es év az ideinél is rosszabb lesz. Tájékoztatta a megjelenteket azokról a kényszerû átszervezésekrõl, amik a helyi intézményeket érintik. Megjegyezte, hogy a falu lakossága egyre fogyatkozik. Az idén december 1-jéig negyvenöt haláleset történt, ami jóval több, mint a korábbi években. Beszéde zárásaként arra kért mindenkit, hogy ne vegyék át az országos politikai hozzáállást. Emlékeztetett rá, hogy közeleg a karácsony, ezért kívánt mindenkinek jó munkát és évzárást, valamint boldog új évet.

Ezután a lakosság tehette fel kérdéseit. A megjelentek sokféle kérdést, észrevételt intéztek a polgármesterhez,illetve a képviselõtestülethez. Volt, aki azt kifogásolta, hogy a testületi jegyzõkönyvek késve érkeznek be a könyvtárba, ahol bárki számára elérhetõek lehetnek. Akadt, aki az önkormányzat és néhány civilszervezet jó kapcsolatát kifogásolta. Egy felszólaló javasolta, hogy a lakosság rohamos fogyásának okát ki kellene vizsgáltatni. Szerinte magas a daganatos megbetegedések száma, és jó lenne utána járni, hogy ezt mi okozhatja. Feltette a kérdést, hogy vajon miként érinti a községet, ha kétezer alá csökken a lakosság létszáma. Megjegyezte, hogy a bicikliút sok helyen annyira tönkrement, hogy az már balesetveszélyes. Kérte az önkormányzatot, hogy a javítását minél elõbb kezdjék el. Ugyancsak az önkormányzat intézkedését várja azokban az esetekben, ahol a csatornákból a víz a járdára vagy bicikliútra folyik. Ez fõként fagyok esetén veszélyes. Elhangzott olyan kérdés is, miért van szükség két mezõõrre, amikor valószínûleg egy is elég. A polgárõrséggel kapcsolatban elhangzott, hogy ne várjanak létszám növekedést, ha elutasítják a jelentkezõket. Megkérdezték, kinek jár lakásfenntartási támogatás, mert tudnak olyanról, aki azonnal a kocsmába viszi, mihelyt megkapja. Többen kifejtették a szemétdíjjal kapcsolatos negativ tapasztalataikat is. 

Az elhangzott kérdések után Varga József válaszai következtek. A lakosság fogyásának szerinte számos oka lehet, ebben az ügyben nem tud ígérni semmit. Azt azonban elmondta, ha kétezer fõ alá csökken a lakosság száma, az idõvel az ÖNHIKI-t is érintheti. Megígérte, hogy a bicikliút javítását betervezik a költségvetésbe, a járdára, kerékpárútra folyó csatornák gazdáit pedig felszólítják. Közölte, hogy a mezõõrök létszámát jogszabály szabályozza, ezek szerint szükség van legalább kettõre. A szemétszállítást érintõ felvetésekkel egyetért, de ez már túl nõtt az önkormányzat hatáskörén. Vitányi István országgyûlési képviselõ ígéretet tett, hogy próbál valamit tenni ebben az ügyben. Az önkormányzat és a civilszervezetek kapcsolatát jónak találja. A civilszervezeteket mindig támogatják feladatukhoz mérten. Tájékoztatta a jelenlévõket arról is, hogy a lakásfenntartási támogatásnak és az ápolási segélynek feltételei vannak. Ha a jogszabálynak megfelelnek, illetve az orvos megállapítja, akkor ezt a képviselõtestület nem bírálhatja felül. Azt sem ellenõrizhetik, hogy mire költötte az illetõ a kapott összeget.

A közmeghallgatás végén még néhány úttal és közlekedési táblákkal kapcsolatos észrevétel, szóváltás következett, majd mivel több kérdés nem volt, a gyûlés véget ért.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!