2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Sokba kerülhet a tárgyalások kudarcaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-19 11:29:33
Újra nehéz helyzetbe kerülhetnek a devizahitelesek. Szombaton ugyanis megszakadtak a tárgyalások a kormány, ...
a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság között, elemzõk szerint ezért akár 10 forinttal is gyengülhet a forint. Több fontos kérdésben sem sikerült megállapodni, ezért a valutaalap és az Európai Bizottság képviselõi úgy döntöttek, Magyarország egyelõre nem férhet hozzá a mostani negyedévre járó hitelhez. A tárgyalásokat késõbb folytatják.

Mosolyogva érkeztek a sajtótájékoztatóra a valutaalap és az Európai Bizottság képviselõi - 2008-ban. A mostani sajtótájékoztatón nem fognak mosolyogni, már csak azért sem mert elmarad. A valutaalap és az Európai Bizottság képviselõi ugyanis a kormánnyal folytatott tárgyalásokat félbeszakították, összecsomagoltak és hazamentek. Magyarországnak még 2008-ban ítéltek meg 20 milliárd euró készenléti hitelt. Ebbõl 12 és fél milliárdot a Nemzetközi Valutaalap, 6 és fél milliárd eurót az Európai Unió,1 milliárd eurót pedig a Világbank biztosított. Akkor ezzel kerülte el az ország a fizetésképtelenséget, azaz az államcsõdöt.


Most arról folyt egyeztetés, hogy a jelenlegi negyedévre esõ részt lehívhassa a kormány. Ez a tárgyalás fulladt kudarcba.

A valutaalap és az Európai Bizottság delegációja több dolgot is kifogásol, így szerintük például a túl magas bankadó lassíthatja a gazdasági növekedést, a jegybankelnök fizetésének csökkentésével a kormány sértené a jegybank függetlenségét, és keveset tudni Magyarország 2011-es költségvetésérõl. Õk ragaszkodnak a korábban megígért hiánycél teljesítéséhez.

A tárgyalások megszakadása után mindkét szervezet közleményt adott ki. A Nemzetközi Valutaalap azt írja: „Jóllehet, sok tekintetben egyetértés van, továbbra is vannak nyitott kérdések. Ezért a küldöttség visszatér Washingtonba.”

Az Európai Bizottság közleményében pedig ez áll: „A küldöttség megállapította, hogy számos kérdésben a kormánynak több idõre van szüksége, hogy további pontosítással szolgáljon.”

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a tárgyalás olykor drámai volt. A nemzetgazdasági minisztert azt mondta, hogy igazi vita a bankadó körül alakult ki.

A valutaalap szerint nehéz döntéseket kell Magyarországon a kormánynak meghoznia, hogy a költségvetés tartható legyen, de szerintük ehhez nem a bankadó bevezetésére, hanem kiadáscsökkentésre, vagyis megszorításokra lenne szükség. A kormány viszont azt jelezte, hogy nem vállal újabb megszorításokat.

„Ezt nem fogadták el, õk egy sajátos megszorító párti gondolkodásban gondolkodnak. Mi azt mondtuk, hogy ha megszorítás vagy bankadó, akkor bankadó” – mondta Matolcsy György.

Ezt viszont a tárgyalópartnerek nem fogadták el- így hazamentek. A tárgyalások megszakadása miatt a devizahitelesek újra - még a mostaninál is nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Elemzõk szerint ugyanis a kialakult helyzet miatt jelentõsen - akár 10 forinttal is gyengülhet hétfõn a forint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!