2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 

Százan sem kérték eddig a magáncsõdöt. Ez elképesztõen alacsony szám a rendszerre költött 626 millió forinthoz képest. De érthetetlen azért is, mert 140 ezren lehetnek azok, akik nem fizetik banki tartozásukat. A bankszövetség a jelentkezéshez szükséges papírmunkát okolja, de a kormányzat szerint csak türelem, ki kell várni, amíg döntenek a családok.

A kormány benyújtotta a deviza- és devizaalapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyûlésnek.

Az idei év a devizahitelek forintosításától (volt) hangos. Ennek köszönhetõen közel 300 ezer forintban felvett lakáshitel helyzete szorult háttérbe, miközben a kamatcsökkentések és a bankpiaci verseny fokozódása hatalmas változásokat hozott. A Bankmonitor.hu oldal számításai szerint az átlag hitelfelvevõ egy jó döntés eredményeként 900 ezer forintot spórolhat meg. Mutatjuk hogyan!

Hétfõn megtörténik a devizában felvett autóhitelek fixálása: a bankok a nemzeti banktól a tenderen elkérik azt a devizamennyiséget, amit az átváltáshoz használnak, és a 287,2 forintos árfolyamon rögzítik a hitelösszegeket.

Minden második volt devizahiteles kedvezõbbre cserélné az immár forintosított hitelét. Nem csoda, hiszen az erõs versenynek hála, a bankok egymásra licitálnak ajánlataikkal. A Bankmonitor megvizsgálta az ajánlatokat, és arra jutott, hogy az átlagos adós a hátralévõ futamidõ alatt akár 600 ezer forintos összeget is megtakaríthat. A legtöbb lakáshitelesnek még egy hónapja van, hogy lépjen.

Megérkeztek a bankoktól az elszámolásról szóló levelek, melyek kapcsán sokan most döbbennek rá, hogy a kormány megint átverte õket – jelentette ki Kõszeghy Csanád Ábel, a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetõje sajtótájékoztatóján.

Az autóhitelessel mi lesz?2015-05-13 06:31:08

A jegybank indokoltnak tartaná a devizaalapú gépjármûhitelek központi forintosítását.

Hiába haladja meg a jelenlegi tartozás az autó aktuális értékét, sem felgyújtani, sem beparkolni a finanszírozó udvarába nem érdemes, és az is biztos, hogy nem éri meg az elszámoló levelek kézhezvétele után leállni a fizetéssel.

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az elõzõ napi kormányülés döntéseirõl. Megerõsítette: jövõ héten benyújtják a Háznak a 2016-os költségvetési javaslatot. Ismertetett továbbá tervezett adóváltozásokat, így például azt, hogy mentesülhetnek a háziorvosok az iparûzési adó alól.

Talán Bogár László közgazdász volt az elsõ, aki már évekkel ezelõtt figyelmeztetett, hogy minden anyagi konstrukció lelki, erkölcsi és bizalmi alapra épül, illetve ha nem épül, akkor menthetetlenül összeomlik. Ám hogy ennek az összeomlásnak a jeleit látjuk-e éppen, amikor sorozatban pattannak ki a pénzvilág botrányai, s durrannak el a pénzügyi lufik, azt egyelõre korai lenne bizonyossággal állítani. Matyasovszki József jegyzete.

A pénzügyi intézmények április 30-ig, vagyis jövõ hét csütörtökig küldhetik ki devizahiteles ügyfeleiknek az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat, a küldemények több mint felét, 1 millió 130 ezer levelet az utolsó héten adják postára a bankok.

Április 24-ig 870 ezer, a fogyasztói kölcsönszerzõdések elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által elõre jelzett 2 millió küldemény csaknem 45 százaléka – közölte a Magyar Posta pénteken az MTI-vel.

Dönteni kell: olcsó vagy inkább biztonságos forinthitelt választunk?

A pénzintézetek a devizahiteles levelek negyedét adták fel eddig – közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

A devizahitelesekkel való elszámolás jelenlegi szakaszában az ügyfeleknek csupán annyi teendõjük van, hogy frissítsék lakcímüket bankjuknál, ha idõközben elköltöztek, egyébként elég megvárniuk az értesítõ levelet, abból sok kérdésükre választ kapnak - ismertette a Magyar Bankszövetség alelnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Kúria hatályában fenntartotta a másodfokú bíróság azon ítéletét, amelyben az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank keresetét teljes egészében elutasította - közölte az OTP Bank Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktõzsde honlapján.

A pénzügyi intézményeknek a jövõ héten meg kell kezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel, az érintetteknek április 30-ig meg kell kapniuk a tájékoztató levelet az elszámolás és forintosítás részleteirõl. A bankok felkészültek a feladat végrehajtására.

A jövõ héttõl kezdõdõen minden devizahiteles ügyfél számára kézzelfoghatóvá válik, hogy a bankoknak vissza kell adniuk a tisztességtelen, egyoldalú szerzõdésmódosításból és az árfolyamrésbõl származó bevételüket - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken sajtótájékoztatón, annak kapcsán, hogy a pénzügyi intézményeknek március elsejétõl meg kell kezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel.

Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerzõdéséhez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítõlevelet küld ki ügyfeleinek - mondta Harmati László, a bank vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Kezdõdik az elszámolás2015-02-24 11:35:45

Március 1-jén megkezdõdik a devizahitelesek és a bankok közötti egyeztetés.

Megjelent a devizahitelezés nagy kézikönyve. A szerzõ prof. Lentner Csaba közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetõ tanára az M1 Ma reggel címû csütörtöki mûsorában beszélt arról, hogy a devizahitelezés miként helyezõdött a közérdeklõdés középpontjába.

A kereskedelmi bankok március elejétõl április végéig küldik ki a devizahiteles ügyfeleknek az elszámolásokról és a forintosításról a leveleiket, a devizahitelesek a hiteleik és az ehhez kötõdõ élethelyzetük négy alaptípusa alapján eltérõ tartalmú levelet kapnak - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetõinek csütörtöki háttér tájékoztatóján. Az elszámolási mintalevelek végleges változatainak formáját egy, a napokban megjelenõ MNB-rendelet is rögzíti.

A svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése nagy pénzügyi feszültséget okozott Európában. Török Zoltán pénzügyi elemzõ szerint Magyarországon sikerült kivédeni a hirtelen árfolyamváltozás kedvezõtlen hatásait.

Február 1-tõl hatályos a devizahitelek forintosítása, az átváltási árfolyamot a jogszabály a svájci frank esetében 256,47, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forinton határozta meg. Szintén vasárnap lépett hatályba a fair bankokról szóló törvény, amely szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket.

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett elsõ devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, a testület ezért csütörtökön közzétett határozatában elutasította az ezek alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezéseket.

« 1. oldal »  Következő »