2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mivel spórolhatunk milliókat?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 08:57:44
Dönteni kell: olcsó vagy inkább biztonságos forinthitelt választunk?

A bankoknak április végéig kell a legtöbb devizahiteles ügyfelük részére megküldeni az elszámolási leveleket. Több százezren csak a következõ hetekben tudják meg, hogy az elszámolás és forintosítás után mennyire csökkent a fennálló tartozásuk és a törlesztõrészletük.
Választhatunk

Aki nem elégedett, az választhat kedvezõbb hitelt vagy olyat is, ahol több évig fixálva van a törlesztõ. Milliókat spórolhatunk, ha fixált törlesztõrészletû hitelünk van és a következõ években elszállnak a kamatok. Sokan nem tudják, de az automatikusan forinthitellé konvertált devizahitel kamata a 3 havi bankközi kamatlábhoz, a 3 havi BUBOR-hoz van kötve, ami annyit jelent, hogy ha a jegybanki alapkamat változni fog, akkor negyedéves késéssel a forinthitelünk törlesztõje is átárazódik. A közeljövõben még további kamatcsökkenések várhatóak, ám ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre, akkor láthatjuk, hogy kedvezõtlen gazdasági helyzetben drasztikusan megdrágulhat a hitelünk.

Általánosságban 1 százalék kamatemelkedés 8 százalékos törelsztõrészlet növekedést okozhat, így mivel a lakáshitelek átlagos futamideje több, mint 10 év, elõfordulhat, hogy a most nagyon kedvezõ törlesztõrészlet pár év múlva akár 20-30 százalékot is emelkedhet. Habár az új forinthitelek olcsóbbak, mint anno a devizahitelek és már az árfolyam miatt sem kell aggódnunk, nem biztos, hogy a kiszemelt kamatokat mindenki megkaphatja. Amíg az új banknál nem kapunk hivatalos igazolást, hogy biztosan kiváltják a hitelünket a kinézett kondíciókkal, addig ne mondjuk fel a régi hitelt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!