2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hónapokig tarthat Ferihegy megtisztításaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-28 10:33:44
Legkevesebb 6 hét, de elõfordulhat, hogy három hónap is eltelhet addig, amíg rendezõdik a Ferihegyi repülõtér biztonsági helyzete - ...
hangzott el a Budapest Airport biztonsági rendszerében felmerült problémákkal kapcsolatos kormányszóvivõi tájékoztatón. Az ügy tisztázására a kormány már felállított egy munkacsoportot, az, hogy az uniós kritériumokat teljesíti-e a repülõtér, az fõképpen az üzemeltetõn múlik. A BA 25 százalék plusz egy szavazat erejéig a magyar állam, többi részben magáncég és pénzügyi befektetõk tulajdona.

Márton Attila, az NFM légügyi biztosa a Feriheggyel kapcsolatos biztonsági problémák részleteirõl beszámolva azt mondta, a repteret az Európai Unió biztonsági szervezete egy be nem jelentett ellenõrzés eredményeként az "unclear", vagyis "nem tiszta", nem teljesen biztonságos repterek közé sorolta.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki innen utazik egy uniós reptéren átszállva valahová, akkor nem uniós polgárként bánnak vele, azaz átszálláskor teljes poggyász vizsgálatot, motozást tarthatnak nála. Azért csak az átutazóknál, mert a nem biztonságos reptérrõl érkezõ utasok továbbítása annak a reptérnek a felelõssége, ahol átszállnak. Azt minden reptér, illetve ország maga dönti el, hogy alkalmazza-e a fokozott biztonsági ellenõrzéseket, de mint a biztos fogalmazott, feltehetõen alkalmazni fogják.

A Budapest Airportot egyébként elsõként ellenõrizték azután, hogy 2010. április 28-án életbe lépett egy kötelezõ uniós direktíva a biztonsági ellenõrzésekkel kapcsolatban. A kötelezõ szabályt azt követõen kezdték kidolgozni, illetve hozták meg, miután 2009. december 25-én egy Nigériából indult gépre valaki fel tudott vinni egy bombát.

Az elsõ lépéseket a kormány már megtette, munkacsoportot hoztak létre az NFM, a légügyi hatóság, a nemzetbiztonság és a Budapest Airport részvételével. A következõ lépésben módosít a reptér a kifogásolt pontokon, ezt a hazai hatóságok a módosítást követõ 6 héten belül be nem jelentett módon ellenõrzik. Ezután jelentés készül az Uniónak, amely szintén fedett ellenõrzést végez. Ha ez jó eredménnyel jár, akkor kaphatja vissza Ferihegy a "tiszta" minõsítést - ismertette a részleteket Márton Attila.

Korábban - 2006-ban már volt ilyen eset, most mindenkinek az érdeke, hogy a biztonsági szabályokat betartsák, ugyanis hamarosan Magyarország lesz az Unió soros elnöke, komoly delegációkat kell fogadni majd a reptéren, így elengedhetetlen a biztonság. A reptér üzemeltetõjének ezen kívül üzleti érdeke is fûzõdik a biztonsághoz. A légitársaságok bár még nem jelentettek ilyet, de más, közeli repterekre válthatnak - Bécsre, vagy Pozsonyra - ha hosszú távon marad a visszaminõsítés.

A személyi felelõsséget egyébként még nem vizsgálták, a feltárt hibák jegyzékét pedig biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra - mondta a légügyi biztos. Márton Attila ezen felül javasolja a szakminiszternek, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól válasszák le a Légügyi igazgatóságot, hogy az önálló hatóságként szakmai utasításokat adhasson a reptéren mûködõ szervezeteknek, ahogy ez más országokban is elvárás - tette hozzá a biztos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!