2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Miért nem csökkennek az árak?Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-12-18 13:26:31
Címkék: Bihari hírek, busz, ár
Mivel az elmúlt hónapokban összesen mintegy 25 százalékkal csökkent a benzin, illetve a gázolaj ára, joggal merülhet fel a kérdés, csökkentik-e díjtételeiket a szállítással foglalkozó cégek.

Sem a Hajdú Volán, sem a Fõnix Taxi nem változtatna jelenlegi tarifáin akkor sem, ha az üzemanyag ára tovább csökkenne, vagy hónapokig stagnálna – válaszolták kérdésünkre az érdekelt társaságok képviselõi.

 

Csökenthetõk az árak?

A Hajdú Volán Zrt. gazdasági igazgatója szerint ezt csak akkor lehetne elvárni társaságuktól, ha akkor is tarifát változtathattak volna, amikor az egekbe szöktek az árak.

Másrészt a városi üzemeltetésben az önkormányzat jóváhagyásával lehet a díjtételeket változtatni, aminek egyébként jelentõs költsége is van. Varga Sándor hozzátette, a gázolaj jelenlegi ára alig kevesebb, mint az elõzõ év végén, amikor az idén használt tarifákat megállapították.

Hajdú Volánnál a kiskereskedelmi ártól eltérõ gázolaj árral számolnak, és erre az évre – az akkori állapotot és a várhatót kalkulálva – átlagban 240 forintot terveztek literenként.

Év közben ezt messze meghaladták, de köszönhetõen az árzuhanásnak, várhatóan 238 forintra jön majd ki a buszok által idén felhasznált közel 8 millió liter üzemanyag átlagára.

Ez a tétel ebben az évben 21 százalékát teszi ki a költségvetésüknek. Tavaly csak 19 százalékát jelentette, de az aránya attól is függ, hogy a költségvetésben más tételek az adott esztendõben milyen kiemelt szerepet kaptak.

 

Két éve is drágábban

Még egy érdekes adalékkal szolgált Varga Sándor: két éve 208 forint 50 fillérre jött ki a gázolaj átlagára, míg tavaly hét forinttal kevesebbre. Jövõ év elsõ felére 215 forint körüli árral számolnak a helyi közlekedésben, mivel a másodikban már a DKV Zrt. veszi át az üzemeltetést, de így is 6 millió liter üzemanyag felhasználását tervezik a távolsági járatokon.

Azt viszont most megjósolni sem lehet, hogy jövõ ilyenkorra milyen lesz az ármozgás, mert a folyamatok akár meg is tréfálhatják a fuvarozókat. Egy irreális emelés esetén a költségvetési tételeik újra súlypontozása kerülne elõtérbe.

 

Három éve változatlan áron

A Fõnix Taxi inkább kedvezményekkel akar több utast szállítani, és ezzel kompenzálja a változó üzemanyagárakat foglalta össze tömören Tisza Tibor ügyvezetõ, miért nem emelték viteldíjaikat több mint három éve. Hozzátette, a társaság akkor sem változtatott árain, amikor 300 forintnál is többe került a benzin, így most se várják el tõlük, fõleg, hogy a válság a taxizásban is érezteti hatását.

Hozzászólások
Beküldte: Kritikus (2008-12-18 14:35:23)

Na ez jó kérdés! Meg, hogy hogy is van ez az új számítás a volánnál? Tegnap este egy Berettyóújfalu Bakonszeg teljes árú jegy 200Ft ma reggel meg 250 ugyanabból a busszmegállóból!

Na ezt magyarázza meg valaki!!!

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!