2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Kidõlnek a padból az éhes diákokForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-09-01 10:07:43
Idén már a hetedikesek is igényelhetnek ingyen ebédet az iskolában - tudta meg az RTL Híradó. A kormány ugyanis bõvítette azok körét, akik részesülhetnek önkormányzati ebédtámogatásban.
Közben egyre többen fordulnak a gyermekétkeztetési alapítványhoz támogatásért, mert sok család a hétvégi meleg ebédet sem tudja megoldani. A becslések szerint Magyarországon 15-20 ezer gyermek kevés vagy nem megfelelõ minõségû ebédet.

Órarendvadászat a faliújságról. Besnyõn már mindenki befizette az ebédet a holnapi iskolakezdésre. A faluban összesen 94-en menzások. Szinte minden második gyerek ingyen eszik, de a többiek is kapnak ebédtámogatást, mert megspórolja máson az önkormányzat.

„Az intézményeinkbe járó gyermekek 60 százaléka jogosult valamilyen támogatásra, de az önkormányzat ezen felül is támogatja a gyermekétkeztetést, hiszen majdnem az 50 százalékát az étkeztetésnek az önkormányzat vállalja” – mondta Gémesiné Fejes Zsuzsanna, Besnyõ polgármestere.

Az általunk felkeresett tápi iskolában minden harmadik menzás eszik ingyen. A többiek pedig egyre gyakrabban kérnek részletfizetést vagy haladékot.

„ Ha visszajönnek hétfõn az iskolába, hamarabb elfogy az ebéd, gyorsabban kérik a tízórait, látszik, hogy otthon nem volt megfelelõ az étkezés” – mondta Ferenci Róbert, a Tápi Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A gyermekétkeztetési alapítványnál azt mondják, egyre többen igényelnek tõlük támogatást. 2300 gyereknek tudnak adni a szünetre és hétvégére ebédet, pedig a becslések szerint 15 - 20 ezer gyerek szorulna rá.

„Hétfõn bizony látják a pedagógusok, látják az emberek, hogy komoly baj volt a hétvégén, mert keveset kapott a gyerek, mert szédül, kidõl a padból” - mondta Nyitrai Imre, államtitkár.


A kormány is látja a problémát - mondja a Nemzeti Erõforrás Minisztérium szociális államtitkárságának helyettes államtitkára. Eddig csak hatodikig járt ingyenebéd a rászoruló családok gyerekeinek, ezentúl a hetedikeseknek is.

„ A kormányzat látja a probléma súlyosságát, 2010-tõl a hetedikes osztályokra is kiterjeszti azt a gyermekétkeztetési lehetõséget, amiben 300 ezer gyerek részesül” – mondta Nyitrai Imre. A helyettes-államtitkár szerint még ez sem elég, és tovább kell javítani a támogatások rendszerén. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!