2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Újabb lendületet kap a szakképzésForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-05 18:14:52
Címkék: Bihari hírek
Közel 360 millió forintból készült el a Pálfi István Térségi Integrált Szakképzõ Központ (TISZK) Gépészeti Képzõ Központja Berettyóújfaluban. Az ünnepélyes átadó kedd délután volt.

Az elõzményekrõl kiderült: a Pálfi István TISZK – korábban Bihari, Sárréti, Hajdúszoboszlói TISZK – még 2008-ban nyújtott be pályázatot a szakképzés és felnõttképzés infrastruktúrájának átalakítására, s nyert is 90 százalékos európai uniós támogatást. A közel 900 millió forintos beruházásból mindhárom városban a szakképzés gyakorlati képzését szolgáló beruházás valósult meg. Berettyóújfaluban mintegy 360 millió forintból a gépészeti képzés, Püspökladányban a mezõgazdasági gépszerelõ képzés, míg Hajdúszoboszlón a vendéglátó – és idegenforgalmi képzés központjára 160-160 millió forintból készült el újonnan vagy átalakítással, bõvítéssel a szakképzés XXI. századi követelményeinek megfelelõ tanmûhely-komplexum.

Az avató ünnepségen, ahol az érintett önkormányzatok vezetõi, intézményvezetõi vettek részt, Vitányi István, a térség országgyûlési képviselõje, egykori alma máterének helyszínén köszöntötte a megjelenteket. – Manapság gyakran éri kritika a hazai szakképzést – nem is alaptalanul – hogy nem megfelelõ a fiatalok gyakorlati képzése. A most átadandó létesítmény viszont azt bizonyítja, hogy jó képzettségû fiatalok kerülnek ki innen, s ezután kiválóan képzett munkaerõ áll majd a vállalkozások, cégek rendelkezésére – fogalmazott a honatya. A névadóról elmondta: Pálfi István évekkel megelõzte a mai napot, hiszen õ maga is felnõttképzéssel foglalkozott, mert felismerte: aki az oktatásba fektet be, az a jövõbe fektet.

Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere, utalt arra a bizonytalanságra, amit az induláskor érzett. – Bízom abban, hogy évek múlva jó eredményekrõl fogunk beszámolni, hiszen a megfelelõ körülmények rendelkezésre állnak a jövõ szakmunkásai számára. Ezzel a létesítménnyel új lendületet kap a térségben a szakképzés – fejezte ki reményét a polgármester.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, felszólalásában bejelentette: új szereplõként lépett be a Társulásba, hiszen új polgármesterként vehette át az örökséget. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a gépészeti képzési központ Újfaluban valósul meg. Utalt arra, hogy két évvel ezelõtt úttörõ kezdeményezés volt a társulás megalakítása, ám az eredmény már látszik: a három városban közel 900 millió forintból megvalósuló infrastrukturális beruházás valóban XXI. századi körülményeket teremt a jövõ szakemberei számára. – Nagy kihívás ez, hiszen a piac követelményeinek kell megfelelni végsõ soron – szögezte le.

Az ünnepélyes szalagátvágást követõ állófogadáson Pálfi Anikó alpolgármester mondott pohárköszöntõt, melyben köszönettel illette a három város önkormányzatát azért az összefogásért, amivel sikerre tudták vinni a pályázatot. Azt kívánta? Legyen még sok ilyen elõrevivõ projektátadó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!