2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Sikeres volt a Bihari múzeumi tanodaForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-05 18:30:51
Címkék: Bihari hírek
Közel másfél tanév alatt valósult meg az a projekt, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága nyert el, ám a Bihari Múzeum valósította meg hétmillió forint összegû európai uniós támogatásból.

A projektzáró rendezvényen Muraközi István köszöntötte a projekt lebonyolításában résztvevõket. A polgármester leszögezte: mai, forrásszegény világunkban nagyon fontos a külsõ források bevonása. Az elnyert pályázat nagy érdeme, hogy a múzeum dolgozói írták meg, nem pedig külsõ szakértõ cég. - Szintén nagyon lényeges, hogy a legfiatalabb korosztályt szólították meg, s sikerült becsalogatni a gyerekeket, fiatalokat a múzeumba, akik a késõbbiekben akár helytörténettel is foglalkozhatnak – méltatta Muraközi István az elvégzett munkát, hozzátéve: az önazonosság tudatának szempontjából is fontos projektet zárnak most, hiszen sikerült tudatosítani a gyerekekben, hogy Bihar szülöttei, Bihar értékeinek õrzõi és továbbvivõi lettek, s élettel töltötték meg a múzeumot.

Lakner Lajos a Déri Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, hogy a projektek legfontosabb érdeme az összefogás, melynek révén az általános iskolák 4. osztályától a szakképzés 12. évfolyamáig sikerült behozni a fiatalokat a múzeumba.

A továbbiakban Kállai Irén és Dr. Krajczárné Sándor Mária ismertette a projekteket. A múzeumi óra sorozatban a 4. osztályosoknak Múzeumi daloló címmel tartottak foglalkozásokat. Az ötödikeseknek a történelem, technika és életvitel tantárgy témaköreihez kapcsolódóan vezettek órákat. Az Eötvös József Szakképzõ Iskola és Speciális Szakiskola ruhaipari képzésben résztvevõ diákjai népi textileket – szõtteseket, viseleteket – díszítõ elemeket, hímzéseket ismertek meg. Összességében elmondható: a másfél tanév során 94 foglalkozáson több mint 300 tanuló vett részt.

Az életen át tartó tanulás jegyében szervezték meg szombatonként a kétórás családi tematikus foglalkozásokat 10 alkalommal, melyek során a mûtárgymásolatokat megfoghatták, kipróbálhatták, felvehették.

A tapasztalatok igen kedvezõek - erõsítették meg a pedagógusok, akik szerint a gyerekek a kezdeti idegenkedés után már várták a múzeumi órákat, melyeknek személyiségformáló ereje is óriási. Maradandó élményekhez jutottak az idõutazás során, melynek révén megismerték eleink életvitelét, mindennapos használati tárgyait.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!