2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Látványberuházások helyett a mûködõképesség fenntartása a célForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-05 18:43:25
Címkék: Bihari hírek
Húsz év után új polgármestere van Biharország fõvárosának, Berettyóújfalunak. Az október 3-i önkormányzati választáson a városlakók a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelöltje közül választhattak. Muraközi István, a Fidesz MPSZ helyi csoportjának elnöke nyerte a választást.

Dehír: Ön a választások éjszakáján – miközben megköszönte a személyére leadott voksokat – úgy fogalmazott, hogy véget ért egy korszak Berettyóújfaluban. Mire gondolt konkrétan?

Muraközi István: Valóban változás történt Berettyóújfaluban, lezárult egy 20 éves korszak, amelynek természetesen megvannak a maga eredményei és problémái is. Az elõbbiekhez sorolhatjuk a város fejlõdésének kézzel fogható eredményeit: a közmûvel való ellátottságot – gáz, telefon, szenny-csatornahálózat kiépítése - , a közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztései, a Gróf Tisza István Kórház többlépcsõs fejlesztése, vagy a kerékpárutak építése. Mindezek eredményeként Berettyóújfalu több évtizedes lemaradását sikerült behozni. Ha ehhez hozzávesszük a most futó projekteket, melynek során megújul a város fõtere, néhány középülete, elkészül a strandfürdõ, a kórház közel két és félmilliárdos fejlesztése – elmondhatjuk, hogy Berettyóújfalu nemcsak a térség, hanem a megye egyik legdinamikusabban fejlõdõ városa.

Dehír: Az elmondottakból úgy tûnik, minden rendben, a város kiegyensúlyozottan halad a maga által kijelölt úton.

M.I.: Ez nem egészen így van. A jelen ugyanis nagyon sok problémával terhelt. A problémák egyik oka az erõltetett infrastrukturális beruházások önerejének elõteremtése volt, melyhez kötvényt kellett kibocsájtanunk az utóbbi években. Ugyanakkor az elmúlt évek önkormányzatokat sújtó, megszorító kormányzati politikájának eredményeként évrõl évre csökken a feladatok ellátásához szükséges állami normatíva összege. Csak ebben az évben – 2010 – mintegy 310 millió forinttal csökkent a központi támogatások összege. Ez azért hatalmas érvágás városunk költségvetésében! A csökkenés mértéke, 2007-hez viszonyítva, meghaladja az egymilliárd forintot. Ez pedig az eladósodáshoz vezetett.

Dehír: Milyen hatása lesz ennek az elkövetkezõ évekre?

M.I.: A legfontosabb feladatunk, hogy megállítsuk városunkat a további eladósodás lejtõjén. Ennek érdekében 2011-ben felül kell vizsgálnunk az önkormányzat kötelezõ, illetve önként vállalt feladatait. Mûködési költségvetést kell készítenünk, amelyben elsõdleges cél intézményeink biztonságos üzemeltetése. Drasztikusan vissza kell fogni fejlesztési kiadásainkat is. Az önkormányzat és intézményei valamennyi dolgozójának felelõsségteljes munkájára lesz szükség ahhoz, hogy tartani tudjuk a bevételi és kiadási oldal egyensúlyát. Döntéseinket ezután mindig városunk és a településen élõk érdekei határozzák meg. Elképzelhetõ, hogy lesznek fájdalmas lépések is, de jelenleg ez a továbbélés egyetlen záloga.

Dehír: Mire számít, négy év múlva is polgármesterként beszélgetünk Önnel?

M.I.: Eddig és ezt követõen is arra törekszem, hogy minden döntésünk világos és átlátható legyen. A településünkért érzett felelõsség tükrözõdjön az ellátott feladatokban. Hogy ez négy év múlva találkozik-e az itt élõk egyetértésével, arra most nehéz választ adni, de egyet bizton állíthatok: gyermekkorom óta itt élek ezen a településen, ezután is itt akarok élni, és mindig jó lelkiismerettel szeretnék az emberek szemébe nézni. Az elvégzett munkát pedig a választók értékelni fogják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!