2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Mûanyag helyett természetes alapanyagú díszek a karácsonyfáraForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-07 18:18:41
Pelbártné Zöld Klára a berettyóújfalui Bessenyei György Szakközépiskola és Arany János Kollégium matematika-informatika szakos középiskolai tanára. Munkája helyett kedvenc hobbijáról, a szalmafonásról faggattuk.

Dehír: Hogy kerül a csizma az asztalra, pontosabban, a számítógépek bûvölete, a különbözõ matematikai tételek bemutatása mellett, hogyan került kapcsolatba a szalmafonással?

Pelbártné Zöld Klára: A mûanyag karácsonyfadíszeket szerettem volna valamilyen természetes alapanyagból készült díszekkel felcserélni.

Dehír: Miért éppen a szalmára esett a választása?

P. Z. K.: Számomra olcsón és könnyen beszerezhetõ, ugyanis otthon, a konyhakertünkben pár négyzetméternyi területen termelünk búzát. Sajnos, a határban elérhetõ gabona nem olyan szép, ugyanis a szántóföldi növénytermesztés során felhasznált vegyszer miatt elveszíti a fényét.

Dehír: Lényeges-e a gabonafajta, amit az alkotások elkészítéséhez használ?

P.Z. K.: Igen. Mert pl. az árpaszalma puhább, könnyebb belõle képet készíteni. A rozsszalma egyenletesebb vastagságú és jó hosszú, én azonban abból dolgozom, amihez hozzáférek: a búza szalmájából.

Dehír: Mikor kezdett el foglalkozni a szalmafonással?

P. Z. K.: Még debreceni egyetemista koromban. Az elsõ alkotásaim esõcsigák, kontyfogók voltak. A derecskei Zákány Lajos bácsitól tanultam a szalmaborona elkészítését. Õ látta, hogy ügyes vagyok, s arra biztatott, hogy ragadjak meg minden alkalmat további fonástechnikák elsajátítására. Így vettem részt kétszer is Törökszentmiklóson a szalmafonók baráti körének táborában, ahol Szabó Katinka volt a mesterem. Ezután készítettük el Bujdosó Tamással közösen Derecskének az arató koszorút, az új kegyér ünnepére. Azzal az alkotással Aranyszalma szálas anyagfonó pályázaton különdíjat kaptunk.

Dehír: Hol láthatja a közönség ezeket a különlegesen szép alkotásokat?

P.Z.K.: A Bihari Népmûvészeti Egyesület tagjaként járok kiállításokra, nemcsak városunkban, hanem szerte a megyében, de eljutottunk már Miskolcra és Nagyváradra is.

Dehír: Hogyan fogadják diákjai fiatal tanárnõjük hobbiját?

P.Z.K.: Az adventi idõszakban diákjaimmal együtt készítjük az iskolai karácsonyfára a díszeket. Megismertetem õket a szalmafonás alapjaival, megpróbálom felkelteni érdeklõdésüket az alkotás örömére, valamint arra, hogy nem feltétlenül kell pénzért venni a karácsonyi ajándékokat, õk maguk is el tudják készíteni azokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!