2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Belvíz öntött el több településtForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-10 15:11:27
Már a csatornák sem bírják elvezetni a sok belvizet egyes településekrõl. Bárándon például délután leállították a szivattyúkat. Megtelt a Hamvas-sárréti csatorna, nincs hová vezetni a vizet. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szivattyútelepei viszont teljes kapacitással mûködnek. Egy hét alatt annyi vizet emeltek át a befogadókba, amennyi a Velencei-tóban van.

Térdig gázol a vízben Kádár Gyula, hogy kinyithassa a garázs ajtaját. Az öreg kocsi kerekei alá téglákat tett, hogy ne folyjon bele a víz.

- Gyönyörû szép veteményeskertünk volt.

Kádár Gyula felesége a kertet mutatja. Helyén egy kisebb tó alakult ki ezen a bárándi udvaron. A sok csapadékot már nem tudja elnyelni a föld.

- Az még hagyján, hogy nem lesz most vetemény, csak legalább a lakást, az épületeket ne veszélyeztetné a víz - hallhattuk Kádár Gyulánét.

Kádárék házában még nem tett kárt a víz, de a településen több lakás van veszélyben. Elképzelhetõ, hogy családokat kell kitelepíteni.

- A Hamvas-Sárrét nem fogadja be a vizet, a talaj tele van, rakosgatjuk szivattyúkkal egyik helyrõl a másikra, de semmi értelme nincs, mert egy órán belül visszajön – magyarázta Kiss Sándor, Báránd polgármestere.

Bárándon több napja folyamatosan szivattyúzzák a vizet. Az udvarokból az árkokba, onnan pedig a Hamvas-sárréti-csatornába. Ez azonban már telített, ezért nincs hová vezetni a vizet. A szivattyúzást Bárándon ma délután leállíttatta az önkormányzat.

A megyében Bárándon és Földesen a legkritikusabb a helyzet. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén több mint 36 ezer hektár van víz alatt. A Vízügyi Igazgatóság szivattyútelepei teljes kapacitással mûködnek.

- Naponta 4-5 millió köbméter vizet emelnek a befogadókba, ez jószerével azt jelenti, hogy a Velencei-tavat meg tudnánk tölteni egy hét alatt ezzel a vízmennyiséggel – mondta el Bara Sándor, a TIKÖVIZIG igazgatója.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén jelenleg mind a 12 védelmi szakaszon belvízvédelmi készültség van. A szakemberek szerint átmeneti javulást a havazás és a fagy hozhat.

Hozzászólások
Beküldte: lajos (2011-01-02 11:59:59)

A faluból kellene kivezetni a vizet,nem pedig a temetõ mellett összegyüjteni!Az ESZTERÓ csatornára is ráférne egy kotrás mert,ha nincs gondozva ilyen esetekben nem tudja a vizet elvezetni és ezzel még több lakóházakat veszélyeztetnek!Ha a nagyobb csatornák már nem bírják akkor eresszék ki a földekre!

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!