2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Megszûnik a gazdák kötelezettségeForrás: dehir
Utolsó módosítás: 2011-01-16 10:31:10
Megszûnt a gazdák kötelezõ vízgazdálkodási hozzájárulása. Az érintett termelõk nem bánják a változást, mert szerintük a szervezet nem tett meg mindent a belvízvédelmi csatornák tisztításáért. A társulás vezetõi ellenben azt mondják: a befizetett pénzzel a költségek felét állták, ezért nem tudtak minden problémát azonnal elhárítani. Idén kizárólag az állam finanszírozza a feladatot.

Még lábon áll a kukorica a balmazújvárosi határban. Ezek a csövek valószínûleg már sohasem kerülnek az állatok elé. A sáros talajra szeptember óta nem tudott rámenni a gép, így nem tudták betakarítani a termést. A belvíz elleni védekezést az állami TIKÖVIZIG és az önkormányzatok mellett a vízgazdálkodási társulatok végzik. Ezek a szervezetek részben a gazdák kötelezõ befizetéseibõl tartották tisztán a vízelvezetõ árkokat.

Közös lónak túros a háta, az egyik csinálja, a másik meg nem, ezek a közösségek eléggé megosztottak.
Szegedi Lajos balmazújvárosi termelõ nem elégedett a területileg illetékes Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat munkájával. A 30 hektáron gazdálkodó vállalkozó szerint nem  hatékony a szervezet, sõt arról is hallott, hogy egy-egy társulat munkagépeit bérbe adták, ahelyett, hogy a csatornákat tisztították volna.

- Elképzelhetetlennek tartok olyat, hogy a vízgazdálkodási társulat gépparkja bérbe van adva autópálya építéshez. Nem azt a feladatot látja el, mint amire megalakult vagy amiért fizetjük ezeket a társulatokat – mondja Szegedi Lajos balmazújvárosi termelõ.

A megyében a püspökladányi központú Hamvas -Sárréti mellett még két szervezet mûködik Polgáron és Berettyóújfaluban. A Hamvas-Sárréti társulat 200 ezer hektáron, Balmazújvárostól Bakonszegig felel a csatornák tisztításáért. A szervezet igazgatója azt mondta: a gazdák befizetései a költségek 40-50 százalékát állják, ezért kénytelenek alkalmanként bérbe adni a gépeiket.

- Az a forrás, amit társulati hozzájárulásként kaptunk kevés ahhoz, hogy azt a 40-60 fõt foglalkoztassuk. Rákényszerülünk bizonyos szinten arra, hogy vállalkozzunk. Ilyenkor kivisszük az embereket azért, hogy munkájuk legyen, hogy bérük legyen, hogy a családjukat el tudják tartani – hallhattuk Takácsné Hári Ildikót, a Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat igazgatóját.

Az igazgató hozzátette: soha nem a tisztítás kárára vállalkoztak más feladatra. Egyébként mûködésük utófinanszírozott. A Napszemle információi szerint a november óta tartó védekezés a megyében a társulatoknál 110 millió forintba került, amit eddig saját erõbõl finanszíroztak a szervezetek. Ettõl az évtõl viszont  megszûnik a gazdák kötelezõ befizetése, kizárólag állami forrásból mûködnek a vízgazdálkodási társulatok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!