2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mikor állítsuk át az órát 2011-ben?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-03-26 14:56:13
A nyári idõszámítást Magyarországon takarékossági célzattal 1954 és 57 között alkalmazták elõször. A nyári idõszámítás rendszerint márciusban kezdõdik, így idén is ebben a hónapban kell átállítanunk az órákat.

A 2011-es nyári idõszámítás március 27-én kezdõdik. Az óraátállítás során az órát egy órával elõre kell állítani hajnal kettõrõl háromra, tehát ez azt jelenti, hogy kevesebbet fogunk aludni.

 

A nyári idõszámítást egy a csillagászattal összefüggõ jelenség adja, hiszen Földünk északi féltekéjén a napéjegyenlõség kezdetétõl (március 21) a végéig (szeptember 23) hosszabbak a nappalok, és rövidebben az éjszakák, mint télen.

Kevesebb lehet a világításra használt energia

 

Ebbõl a ténybõl az származott, hogy amennyiben a napfényes idõszakok egybe esnek a lakosság ébrenlétével, akkor kevesebb lehet a világításra elhasznált villamos energia mennyisége.

 

Tehát, ha a lakosság átlagos ébrenléti ideje (reggel 7 és este 22 óra között) egybeesik a természetes világítás idõtartamával, akkor jelentõs mennyiségû villamosenergia-megtakarítás érhetõ el. Ez a felismerés vezetett oda, hogy az órákat tavasszal (március utolsó vasárnapjának hajnalán 2 órakor 3 órára egy órával elõre vitték, míg õsszel egy órával visszatekerték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!