2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Megtisztelõ, ha a többség így látjaForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-05-16 12:39:19
Interjú Dr. Muraközi Zoltánnal, a Gróf Tisza István kórház fõigazgatójával

Közel egy éve tölti be a fõigazgatói posztot az orvos családban született Dr. Muraközi Zoltán. Interjúkérõ telefonhívásunkra készséggel állt rendelkezésre, s szakított idõt a szokásos vezetõi értekezlet és a minisztériumból érkezett látogatók fogadása között. Beszélgetésünket azzal a viccnek is beillõ élcelõdéssel indítottuk, miszerint az a hír járja Berettyóújfaluban, hogy „két Muraközi húzza a várost”. (A testvérpárból István polgármester, a bátyja, Zoltán, 2010. július 1. óta a kórház kinevezett fõigazgatója.) Mit szól ehhez az egyik érintett?

- Gyermekkorunkban szégyelltük, amikor viccelõdtek a vezetéknevünkkel, viszont a maiak már nemigen tudják, mit jelent ez a név, mit takart annak idején ez a szó, hogy „muraközi ló”. Bizony, ez egy régi, hidegvérû, roppant teherbírású lovat jelentett, amely manapság ritkán fordul elõ hazánkban. Ránk nézve, úgy érzem, több a szeretet, mint a csúfolódás. Egyébként meg örülök neki, ha valóban úgy látja a lakosság, hogy jó irányba megy a város, s ezt velünk kapcsolják össze. Az is igaz viszont, hogy a siker soha nem egyetlen személy érdeme, abban mindig egy összeszokott, egy irányba húzó csapat munkája van.

Dehir.hu: - Milyen az Ön által vezetett, térségi szerepet betöltõ kórház mûködése, vannak-e nehézségeik?

Muraközi Zoltán: Az egész magyar egészségügy átalakítás alatt áll, sok a bizonytalanság, s nem látjuk a végét annak, melyik – a szerkezetet érintõ - változat valósul meg. A Gróf Tisza István Kórház gazdasági helyzete stabil alapokon áll. Nem kérünk kiegészítõ támogatást. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól – OEP – kapott finanszírozási pénzbõl, illetve a saját bevételeinkbõl tudjuk biztosítani a mûködtetést. Sajnos, ez az összeg a fejlesztésekre nem elegendõ, de a pályázatokon, amelyek egyre nagyobb számban fognak megnyílni az egészségügyben, elképzeléseinket meg tudjuk valósítani. Ezekben a pályázatokban az önkormányzat partner, fejlesztési elgondolásainkat támogatják, s amennyiben szükséges, az önerõt is elõteremtik.

Dehir.hu: - Milyen pályázatok futnak jelenleg a kórházban?

M. Z. - Most van folyamatban egy két és félmilliárd forintos fejlesztés, melynek megvalósulása eredményeként egy új, kétemeletes tömb épül meg, melyben modern mûtõ, intenzív osztály, sterilizáló, laboratórium és gyógyszertár kap helyet. Ezen belül egy 600 millió forintos eszközbeszerzésre is sor kerül. A közbeszerzési eljárás most folyik, reményeink szerint õsszel elkezdõdnek a kivitelezési munkálatok, s 2012 végére meg is valósul ez a hatalmas fejlesztés. Egy másik pályázatunkat is beadtuk, s ha nyerünk, akkor a röntgen és labor épületének tetejére napelemeket helyezünk, amik áramot termelnek, melyet fel tudunk használni. Ennek következtében pedig kevesebb áramot kell vásárolnunk az energiaszolgáltatótól. Ez a beruházás mintegy 60 millió forintba kerül, melybõl önerõként tízmillió forintot a kórháznak kell elõteremtenie. Szintén elbírálás alatt van egy másik pályázatunk, amely eszközbeszerzésre irányult: 3 betegõrzõ monitorra és egy laborcentrifugára pályáztunk. Ezt a pályázatot az önkormányzat nyújtotta be, az önrészt viszont a kórház állja. Az 5 millió 355 ezer forint összköltségbõl ez 300 ezer forintot jelent részünkrõl.

Dehir.hu: - Hogyan indult az idei év, s hogyan alakul a bevétel-kiadási oldal az intézményben?

M. Z. - Az elmúlt év végén konszolidációs pénzt kaptunk, 158 millió forintot, amit csak a szállítói szerzõdések kiegyenlítésére fordíthattunk. Ennek eredményeként úgy fordultunk az idei évbe, hogy csak pár tízmilliós adósságunk volt. A bevétel és kiadás között azonban mintegy 20 millió forint eltérés jelentkezik havonta, természetesen, a kiadási oldal „javára”.

Dehir.hu: - Mibõl tevõdik ez össze?

M. Z. - A finanszírozási rendszer, az úgynevezett Teljesítmény Volumen Korlát – TVK – azt eredményezi, hogy a betegellátásban nyújtott teljesítményünk egy részét az OEP nem fizeti ki. Ez a járó beteg ellátás egyharmadát, a fekvõ beteg ellátás egyötödét, a labordiagnosztika több mint felét érinti. Utóbbinál például a TVK 230 százalékát teljesítjük.

Dehir.hu: - Érinti-e ez a betegeket hátrányosan?

M. Z. - Mi a betegeket nem küldjük el, várólistáink nincsenek, tehát a betegek még nem érzékelnek semmit. Viszont ebbõl is látható, hogy az egészségügy átalakítása sokáig nem odázható el.

Dehir.hu: - A városban kényszerûségbõl meghozott megszorító intézkedésekbõl mintha kimaradt volna a kórház.

M. Z. - Így igaz, ugyanis mi ezeket a lépéseket már öt évvel ezelõtt megtettük. Ezek voltak azok az intézkedések, amelyek lehetõvé tették azt, hogy a kórház most is mûködjön.

Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!