2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ünnepi testületi ülés, fõtéravató, állampolgársági eskütételForrás: saját
Utolsó módosítás: 2011-05-31 13:03:39
Szombaton teljesedett ki a város napja alkalmából rendezett ünnepségsorozat. Ekkor volt az ünnepi testületi ülés, átadták a város szívében található Szent István teret, illetve hét felnõtt és két gyermek állampolgári esküt tett.

A városháza nagytermében a helyi képviselõ testület mellett jelen volt Bodó Sándor, a megyei közgyûlés elnöke, Rácz Róbert kormánymegbízott, Pocsaly Zoltán, Margitta alpolgármestere, intézményvezetõk és a város korábbi kitüntetettjei. Muraközi István polgármester elmondta: 1997. május 23. óta tartják meg a város napját, emlékezve arra, hogy 1608-ban ezen a napon adott kiváltságlevelet a településnek Báthory Gábor. Ilyenkor tiszteleg a város nemcsak elõdei, de jelenlegi kiválóságai elõtt is, akik határon innen és túlra viszik Berettyóújfalu hírét munkásságukkal. Ehhez a naphoz kapcsolódnak immár hagyományosan a megvalósult fejlesztések átadásai, idén a Szent István tér, a volt megyeháza, a rendezvénycsarnok.

Bodó Sándor, a megyei közgyûlés elnöke, felszólalásában kiemelte: az ittenieknek mindig szövetségesek nélkül kellett megoldaniuk a problémákat, ám mindig helytálltak. – Keményebbek itt a kézfogások, õszintébbek itt a válaszok. Mindez értéket hordoz – méltatta az újfaluiakat, hozzátéve, hogy a Sárrét is kötõdik ide, hiszen sokan itt születtek, vagy itt jártak középiskolába.

A megjelenteknek levetítették a megyeszékhelytõl a központtá épülõ városról készült kisfilmet, majd Muraközi István és Pálfi Anikó átadta az elismeréseket a városért különösen sokat tett szülötteinek. A város díszpolgára idén a Kolozsváron élõ, 97 éves festõmûvész, Cs. Erdõs Tibor, aki helyett fia vette át a kitüntetést, s olvasta fel édesapja levelét, valamint nyújtotta át festményét a polgármesternek. Gombos Ferenc fotómûvész Báthory Gábor díjban részesült. Dr. Pécsi Imréné és Gyula Ferenc pedagógus Fehér Istvánné díjat vehetett át. Csapóné Dr. Gombos Piroska Fráter László-díj kitüntetést kapott, míg Major-Pucsok Albert Kabos Endre díjat vehetett át. A város jó tanulója – jó sportolója idén Papp Anna lett.

A Szent István tér átadásán Muraközi István köszönetet mondott azoknak, akik megálmodták, megtervezték a teret, akik megírták a pályázatot, s a kivitelezõknek. – Erõsítse a városhoz való tartozást, kötõdést, legyen igazi közösségi tér a város szívében megújult Szent István tér – kívánta a polgármester.

Rácz Róbert kormánymegbízott ünnepi beszédében arra kereste a választ, mi tarthatta meg a várost immár több mint 400 éve. – Kitartó volt ez a település, az itt élõ lakosság, s ez adott erõt túlélni a nehézségeket, a háborúkat. Minden idõben megmaradni, a meglévõt gyarapítani – ezt akarták elõdeink, s ezt tartják szem elõtt mai utódaik – emelte ki Rácz Róbert. A továbbiakban leszögezte: kell a városnak egy olyan hely, ahol összejöhetnek ünnepelni az emberek, s ez lesz a Szent István tér, melynek kialakítására 700 millió forintot nyert a város, önerõként pedig 200 millióval járult hozzá az önkormányzat. Rácz Róbert szerint a város igyekszik térségi központi szerepét megtartani – erre példa a több középiskola, a kórház – melyhez becsvágyó terveik, azok megvalósításai, hozzá is járulnak. A kormány elmúlt egy éves munkájából kiemelte az államigazgatás átalakítását, melynek egyik állomása volt a kormányhivatalok létrejötte, a következõ pedig a járási székhelyek kijelölése lesz 2013-tól. – Berettyóújfalu „melegíthet” a következõ feladatra, a járási székhelyre – jelentette be a kormánymegbízott.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a házasságkötõ teremben hét Nagyváradról érkezett felnõtt és két gyermek tette le állampolgári esküjét Muraközi István elõtt. A Himnusz közös eléneklése alatt valamennyiüknek könny szökött a szemébe, hiszen ahogy fogalmaztak, régóta vártak erre a pillanatra. A 80 éves Király Sándor egyedül tette le az esküt, míg két házaspár – Kovács Márton és felesége, valamint Sándor Dénes és felesége – együtt érkezett. Egy fiatal házaspár – Kiss Géza Lóránd és Kiss Lívia – két kicsi lányával jött a határ túloldaláról. Mivel a gyerekek az újfalui kórházban születtek, ragaszkodtak a városhoz, ezért is adták be egyszerûsített állampolgári kérelmüket már január 6-án Újfaluban. – Nagyon boldogok vagyunk, de nem fogunk átjönni, maradunk Nagyváradon – mondták el a friss honfitársak.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!