2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Százmilliósak a fagykárok több hajdú-bihari településen isForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-14 15:17:09
Derecske, Hajdúnánás - Az általunk megkérdezett üzemek vezetõi valamiféle kárenyhítésre várnak.

A májusi fagykárok utáni napokban az ültetvények tulajdonosai azt mondták, kell néhány hét, és némi felmelegedés ahhoz, hogy a kártétel tekintetében tisztán lássanak.

Komoly fagykárok okoznak terméskiesést

Azóta tisztult a kép, és némely nagyüzemekben már százmilliós fagykárokról beszélnek. – Azt már tudjuk, hogy hány alma van egy-egy fán, de, hogy a gyümölcs meddig lesz tárolható, az majd csak a magképzõdés után derül ki – mondta el Szabó Viktor, a derecskei Bold Agro Kft. ügyvezetõje. Egyelõre almából és meggybõl is 30-40 százalékos a terméskiesés, és csak emiatt százmilliós kárral számolnak a társaságnál.

A hajdúnánási Tedej Zrt.-nél az almatermés 80 százalékát elvitte a fagy, de károsodtak a meggy-, a körte- és a szilvaültetvényeik is. Bódi László vezérigazgató a keletkezett kárukat az almánál 80 millió forintra, a csonhéjasoknál pedig további 10-12 millió forintra teszi. – A megmaradt termést igyekszünk erõsíteni, a lombot védeni, de nagyon jelentõs az ültetvényeinken a terméskiesés – fogalmazott a társaság vezérigazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!