2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Berettyóújfalui olvasókönyvForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-15 12:01:33
Berettyóújfalu - Június elsõ napjaiban került sor Berettyóújfaluban a Bihari Múzeumban a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága és Berettyóújfalui Város Önkormányzata közös kiadásában megjelent „Berettyóújfalu az újkõkortól napjainkig” címû könyv bemutatójára.

Kállai Irén múzeumigazgató köszöntése után Lakner Lajos megyei múzeumigazgató mutatta be ezt az igen értékes kiadványt.
Berettyóújfalu város történetében is jelentõs a megjelent kötet, mert utoljára ehhez hasonló összefoglaló munka három évtizeddel ezelõtt, 1981-ben jelent meg. Azóta pedig nagyon sok minden megváltozott, a város életében is sok minden történt, ami arra késztette a településen élõ szakembereket, hogy egy ilyen komoly kiadványt állítsanak össze és jelentessenek meg.
Kállai Irén, a Bihari Múzeum igazgatója, aki a kötet szerkesztõje, elmondta, hogy a kétezer példányban megjelent könyvet az érdeklõdõ városlakókon túl elsõsorban apedagógusoknak és az ifjúságnak szánták.
Minden iskola könyvtára a városban (legyen az általános vagy középiskola) annyi könyvet kap, hogy a legnagyobb létszámú osztályok tanulói foglalkozásokon a kezükbe tudják azt venni. A legkisebbekre is gondoltak, mert az óvodás csoportok is kapnak a megjelent könyvbõl. Ezzel is igyekeznek erõsíteni a helyi identitástudatot a fiatalokban. A könyv anyaga digitális adathordozóra (DVD) is rákerült. A digitális könyvben keresõ funkció segítségével lehetõvé válik az anyagban való gyors tájékozódás.

Megismerhessék

A Bihari Múzeum munkatársai a napokban gondoskodnak arról, hogy az óvónõk, általános és középiskolai tanárok megismerhessék a kiadványt. Június 10-én a középiskolai tanárok, 14-én az óvónõk, végül 21-én az általános iskolai tanároknak tartanak módszertani bemutatót. Sándor Mária muzeológus, múzeumpedagógus, a kötet olvasó szerkesztõje mutatja be a könyvet és az általa összeállított digitális oktatási segédanyagot. A programon megjelenõ pedagógusoknak a múzeum ingyenesen juttat egy példányt a megjelent könyvbõl és az óraterveket is tartalmazó CD-bõl.
A színes képekkel, fotókkal illusztrált könyvet, aki a kezébe veszi betekintést nyerhet a bihari térség legnagyobb városának történetébe. Nagy érdeme a könyvnek, hogy szerzõi a várost jól ismerõ szakemberek: Hõdör IstvánSimay Gábordr. Dani JánosTörök Péter, Bartha Ákosdr. Vajda Máriadr. Dám Lászlódr. V. Szathmári IbolyaKolozsvári Istvándr. Hamvas LászlónéKissné Pásztor IrmaKállai Irén. Dicséret illeti Bogya Pálmunkáját, aki a könyv tipográfiai, nyomdai elõkészítését végezte, segítõje Szûcs Endre volt.
„A most megjelent Berettyóújfalu az újkõkortól napjainkig címû könyvetnyugodtan veheti kezébe kutató, fiatal, felnõtt és nyugdíjas egyaránt” – írja a könyv elõszavában Kállai Irén, a Bihari Múzeum igazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!