2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Köszöntjük a százéves BUSE-t!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-25 16:07:45
  Berettyóújfalu - A Nagyváradi Törekvést fogadta elsõ meccsén a berettyóújfalui egyesület.  

Szombaton ünnepli fennállása 100. évfordulóját a Berettyóújfalui Sport Egyesület. A jeles alkalomra jelenik meg Sándor Mihály debreceni sporttörténész (a helység szülötte) könyve 100 éves a BUSE és az újfalui futball címmel. A klub centenáriuma elõtt tisztelegve idézünk a kötetbõl.

A BUSE elsõ mérkõzése

BUSE elsõ mérkõzésére Bodonyi Sándor klubtitkár az 1921-es díszközgyûlésen tartott titkári beszámolójában tett utalást. 1912. július 7-én, vasárnap aNagyváradi Törekvést (tehát nem a késõbb híressé vált NAC-ot) vendégelte meg az újfalui csapat, és kikapott tõle 3:1-re. A hazai piros-feketék elsõ hivatalos gólját az akkor még ifjúsági korban lévõ Fekete Kálmán „röpítette be”. (Bihari Ujság 1921. szeptember 15.)

Fekete Kálmán a településen született 1894. szeptember 30-án. A remek sportember késõbb doktorált, ügyvédként praktizált, majd egy ideig ügyész voltBerettyóújfaluban. 1959. december 20-án hunyt el, az újfalui temetõben alussza örök álmát.

Visszaemlékezések alapján a BUSE 1912-es hadrendje

Fülep Kornél 1977. március 20-án Régi idõk focija címmel cikket jelentetett meg a Hajdú-bihari Naplóban, az újságíró két idõs sportember, az akkor 81 esztendõs dr. Fekete Imre és a 83 éves Kozma Sándor visszaemlékezései alapján megadta a BUSE 1912-es hadrendjét: Kozma Sándor – Kasza Ernõ, Fiala Gyula, Berwald, Fekete Imre, Fischbein Jenõ, Nyúl Dezsõ, Fekete Kálmán, Salamon Jenõ, Szántó Sándor, Tóth István. (A megyei lapban csupán a vezetéknevek olvashatók, ahol tudtam, bátorkodtam kiegészíteni keresztnevekkel a névsort. A jobbösszekötõ Berwald nevével másutt nem találkoztam. Könnyen meglehet, esetében elírás vagy elhallás történt. Az 1:3-ra végzõdõ összecsapásnak sincs konkrét nyoma sehol, csupán közvetett utalásra bukkanni vele kapcsolatban.)

 

Az 1912. július 28-án megtartott visszavágót részletesen dokumentálták a nagyváradi lapok.

Beharangozták a BUSE visszavágót

„A legközelebbi vasárnap délután érdekes sportvendégei lesznek városunknak.Biharmegye (sic!) egyik legjobb képességû football csapata, a berettyóújfalui sportegylet (sic!) legénysége érkezik meg s a szép fejlõdésü Törekvés I.csapatával fog mérkõzni a Rhédey-kerti Sport-téren. (…) A football felszereléseket szállitja ifj. Sonnerfeld József – Nagyvárad, Kossuth Lajos utca 1. sz.” (Nagyvárad 1912. július 24.)

„A program utolsó, szintén érdekes pontja, amelyre 6 órakor kerül sor, aBerettyóújfalui SE bemutatkozása lesz a Törekvés I. csapatával lejátszandó mérkõzésen. Ez a találkozás voltaképpen revánsmérkõzés lesz, mert a Törekvésmár volt Berettyóújfaluban, s gyõztesen tért haza. A berettyóújfalui csapat ez idõ óta szorgalmasan trainirozott és nagy reménnyel készül a mai revánsra, hogy lehetõleg kiköszörülje a csorbát s magához ragadja a gyõzelmet. (…) A mérkõzést Horváth Ferenc (NAC) szövetségi bíró fogja vezetni” – harangozta be a rangadót a Nagyvárad 1912. július 28-án, a késõbbi számaiban azonban – a kor médiaszokása szerint – magáról a 90 percrõl egyetlen szót sem írt. (…)

Szerencsére az Uj Nagyvárad serény munkatársa kint volt az összecsapáson, õt idézem:

„Törekvés – Berettyóújfalui SE 6:1. A Törekvés másodszor találkozott össze a BUSE-val, és azon – állandó, fölényes játék után – impozáns gyõzelmet aratott. (…) Különösen a 2. félidõben feküdtek erélyesen a játékba, és gyors egymásután négy goalt juttattak a berettyóújfalui kapuba.” (1912. július 30.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!