2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Jégháló nélkül semmit!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-30 09:48:40
Hajdú-Bihar - A cseresznye érzékeny faj, ezért a meggynél is jobban károsította a fagy.

Megyénk meggyültetvényein átlagosan 30 százalékos terméskiesést okozott a május eleji fagy, a cseresznyénél még nagyobb volt a kártétel – tudtuk meg Kiss Zoltántól, a Megyei Kormányhivatal mezõgazdasági szakigazgatási szervének földmûvelési igazgatójától. Az almánál vegyes a kép.

Néhány nagyüzemben már a legkorszerûbb védekezési módokat alkalmazzák (például ventilátorral forró levegõt fújnak be a fasorok közé), de van Hajdúhadházon olyan szuperintenzív ültetvény, ahol a májusi fagy mindent vitt.

„Éppen a hasonló esetek elkerülése érdekében a jövõben almaültetvényt csak úgy lehet majd telepíteni, ha jéghálót feszítenek ki a fák fölé. Ugyancsak korszerû védekezési technika a jégágyú, melynek alkalmazása például Derecskén eddig figyelemreméltó eredményeket hozott” – fogalmazott a szakember.

Tõle tudtuk meg, hogy a málna a megyében kifutó növény, a homokos nyírségi részeken elszórtan található meg kisebb területeken, mint ahogy az egres és az õszibarack is jellemzõen a kiskertek gyümölcse lett napjainkra Hajdú-Biharban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!