2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
A határig megépül az M4-es BiharbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-28 13:08:54
  Debrecen - Nemrég döntött a kormány a következõ idõszak gyorsforgalmi és fõúthálózat fejlesztéseirõl. A 2011-2027-ig terjedõ idõszakot négy részre osztották. Az elsõ szakaszban (2016-ig) a tervek szerint elkészül az M4 autópálya Üllõtõl Törökszentmiklósig, illetve Berettyóújfalutól az országhatárig, összesen 121 kilométer hosszban.  

– Jelenleg is zajlanak az M4 gyorsforgalmi út elõkészítési munkálatai a Berettyóújfalu és a román határ közötti útszakaszon, amely két transzeurópai közlekedési folyosónak is része lesz, ha az M35 és M4 csatlakozó szakaszai is megépülnek. Az elõkészítés pénzügyi hátterét nagyrészt az Európai Unió biztosítja – tájékoztatott Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ (NIF) Zrt. kommunikációs vezetõje.

Négy csomópont

A tervezett útszakasz hossza hozzávetõleg 32 kilométer, Berettyóújfalu, Derecske, Szentpéterszeg, Gáborján, Hencida, Váncsod, Bojt és Nagykereki településeket érinti. Az örökségvédelmi és a környezeti hatástanulmány, illetve a megvalósíthatósági tanulmány elkészült, a jogerõs környezetvédelmi engedély rendelkezésre áll, az engedélyezési tervdokumentáció elkészítése, a területszerzés folyamatban van. Zajlik a kiviteli tervek elkészítése, a közmûvek kiváltásához szükséges engedélyek beszerzése és a régészeti feltárás elõkészítése. A tervezést a TURA-TERV–UTIBER Konzorcium végzi (ahogyan az M8 Kecskemét-Szolnok közötti szakasza esetében is).
A fenti 32 kilométernyi szakaszon kétszer két forgalmi sávot építenek négy csomóponttal, illetve Berettyóújfalu térségében egy autópálya-üzemmérnökség, valamint autópálya-rendõrség létrehozásának lehetõségét is vizsgálják. A román országhatárnál egy komplex pihenõhely létrehozása várható, sõt – bár a tervek szerint a Nagykereki térségében megépülõ határmetszési pontban nem lesz határátkelõ – a rendõrséggel való egyeztetés után ideiglenes határátlépési ellenõrzési pontot is kialakíthatnak.

 

Loppert Dániel tájékoztatása szerint a Berettyóújfalu melletti Herpály templomot a nyomvonal-változat nem érinti. A régészeti feltárások hozzávetõlegesen 2014 elején kezdõdhetnek meg, majd az útszakasz kivitelezése 2014. legvégétõl, 2015. elejétõl várható és befejezéséhez 2 évre van szükség. (Egy 2003-as törvény alapján 2015-ig kellett voln az útnak a határig elkészülnie.)
A beruházás elõkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 9,4 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

 

Az erdélyi autópályához kapcsolódik
Az M4 gyorsforgalmi út Berettyóújfalu és Nagykereki (román országhatár) közötti szakaszának kivitelezésével a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) részeként a Balti-tengert a Fekete-tengerrel – ezen belül Kassát, Debrecent és Nagyváradot – összekötõ gyorsforgalmi úthálózat egy újabb fontos eleme készülhet el. Az M4 gyorsforgalmi út ezen szakaszával kapcsolódik majd az Erdélyi Autópálya is a magyarországi gyorsforgalmi úthálózathoz (elsõ ütemben az M35-ön keresztül). A szakasz része annak a horizontális (M8–M4) TEN-T folyosónak is, amely Budapestet elkerülve az ország nyugati és keleti részét köti össze.

 

A déli vonalat elvetették
Az M4-es gyorsforgalmi út Püspökladány és Berettyóújfalu közötti, hozzávetõlegesen 50 km szakaszát teljesen elõröl kell kezdeni, hiszen a korábban elõnyben részesített (ún. „Déli”) változatok környezetvédelmi engedélyének kiadását az illetékes hatóság a május 19-ei határozatával elutasította. A projekt ütemterve, valamint a szakaszolása is teljes felülvizsgálatra szorul – tájékoztatott a NIF képviselõje. (Ahogyan arról korábban írtunk, több település polgármestere, illetve az M4-est Biharnak Egyesület a déli nyomvonalat támogatta, szerintük ugyanis azzal jóval több települést lehetett volna bekapcsolni a gazdaság vérkeringésébe.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!