2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Szükség van-e az egészségtelen ételek megadóztatására?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-15 10:40:22
Matos Lajos, az MTI szakértõje írja: Budapest  - A táplálkozástudomány szakorvosai, adószakértõk, élelmiszeripari illetékesek és politikusok világszerte azon vitatkoznak, hogy befolyásolják-e adóintézkedésekkel az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, ezáltal küzdve az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozási szokások terjedése ellen. Az European Heart Journal szaklap szerkesztõségi közleményben foglalja össze a jelen helyzetet.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy tenni kell valamit annak érdekében, hogy megfékezhetõek legyenek a szinte valamennyi országban elterjedt tömegtáplálkozási szokások tudományosan bizonyított módon betegségeket okozó jellegzetességei. Ebben gyorséttermi láncoknak és az élelmiszeriparnak vitathatatlanul nagy szerepe van, de a gond ennél sokkal bonyolultabb.

A tanulmány bemutat néhány ezzel foglalkozó kutatási irányt, amelyeket több helyen a legmagasabb kormányhivatalok támogatnak. Idézi Dánia példáját, amely tavaly a világon elsõként bevezette a cukoradót. Romániát, ahol ugyancsak bizonyos, egészségtelennek minõsített élelmiszerekre adót vetettek ki.

Új-Zéland jelenleg Oxfordban végeztet tudományos vizsgálatot arról, hogy milyen társadalmi, gazdasági és egészségügyi eredmény várható egy olyan beavatkozástól, ha kiemelten megadóztatnák az egészségtelen élelmiszereket.

Sir Nicholas Wald, a megelõzõ orvostudomány híres szakértõje egy közelmúltbeli elõadásában foglalta össze az általa SASS adónak – a só, az alkohol, a cukor és telített zsírok nevének kezdõbetûibõl összeállított betûszó – nevezett intézkedés orvosi jelentõségét.

“A szív- és érbetegségek, az elhízás kezelése fontos, de nem elégséges megelõzõ stratégia. A megoldás az, hogy az ételek azon összetevõinek mennyiségét csökkentsük, melyek alapvetõen felelõsek a szív-és érrendszeri betegségek kifejlõdéséért és csökkentsük a kalóriafogyasztást is” – hangoztatta Wald professzor.

Richard Tiffin professzor az árrugalmasság kérdését vizsgálja. Ez annak a közgazdasági kérdésnek a tanulmányozása, hogy milyen mértékû árváltozásra van szükség ahhoz, hogy a társadalom mérhetõen kevesebbet költsön az egészségtelen ennivalóra, illetve többet vásároljon az egészsége szempontjából hasznos ételekbõl, például gyümölcsbõl, zöldségbõl.

A brit egészségügyi szakemberek alkotta brit nemzeti táplálkozási fórum, amely szintén hatékony fellépést sürget az elhízással szemben, azonban annak a véleményének adott hangot, hogy “ha az egészségtelen ételeket megadóztatják, éppen azokat az embereket adóztatják, akik alig tudnak ennivalóra költeni”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!