2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Az összefogás erejét példázza Bihartorda pihenõparkjának újjászületéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-21 17:56:50
Bihartorda - A sárréti település központjában szerényen megbúvó „kastélypark” az elmúlt évtizedekben csipkerózsika álmát aludta. A valaha a Bihartordai kastélyt körülvevõ park 1946-48 között a Sárréti Népfõiskolát rejtette, melyet Szücs Sándor hívott életre.

A Népfõiskola szellemiségével rövid élete ellenére is a térség mûvelõdésénekközpontjává vált, mára jelképévé nemesedett. Aztán az évszázados fák között néhány évtizede megállt az idõ. A település közepén található park lassan funkcióját vesztette. A fák az idõ elõrehaladtával pusztulásnak indultak. Egyeseket villám csonkított meg, mások odvasodó törzsük miatt tették a parkban való tartózkodást lassan életveszélyessé. A valaha jobb napokat látott – és sok embernek szép élményeket adó terület – kezdett feleslegessé, teherré válni a településközpontjában.

A park életre keltésének helyi igénye szerencsésen találkozott az Új Széchenyi Terv nyújtotta lehetõségekkel, és a település lakóinak tényleges tenni akarásával.

 

Fiatal fákat “csempésztek be” a famatuzsálemek közzé

 

Ez a három forrás együttesen tette lehetõvé, hogy megújuljon a parknövényállománya, a kiöregedett beteg fák helyét életerõs fiatalok vegyék át. A park-rehabilitációs munka során sikerült a még életképes matuzsálemek közé a fiatal fákat úgy „becsempészni”, hogy összhatásában a famatuzsálemek dominálnak.

Mint a település polgármestere, Módos Imre megnyitóbeszédében felhívta a figyelmet, ezek a fiatal fák az elkövetkezõ évtizedekben adnak majd árnyékot a parkba látogató embereknek és utódaiknak. A játszórét, a szabadtéri sakktábla, a tekepálya a kellemes vonalvezetésû sétány és masszív padok valamint nem utolsósorban az igen impozáns tetõszerkezet egy új, élhetõ közösségi térrel gyarapította a települést.

 

Polgármester úr megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a munkában a település lakói is tevékenyen kivették részüket, így a pályázatban elnyert pénz és a település saját ereje kétszeresen is hasznosulhatott. Az elmúlt hónapokban ugyanis igen sok rászoruló családnak adott a fejlesztés munkalehetõséget, jövedelmet. Ezt a módszert a további fejlesztések során is követni kívánják, és jó szívvel figyelmébe ajánlják a térség, és az ország más településeinek is.

 

“Az összefogás lehet a kulcs felzárkózáshoz”

 

A parkot Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter adta át a község lakóinak. Megnyitóbeszédében miniszter úr az összefogásra, a belsõ erõre, a települések élni akarásának fontosságára hívta fel a jelenlévõk figyelmét. Utalva a Népfõiskolai kezdeményezésre – melynek újjáélesztése a község eltökélt szándéka – hangsúlyozta, hogy az összefogás, a közösségek önmagukért tenni akarása lehet elsõsorban a kulcsa a ma lemaradó térségek felzárkózásának.

A külsõ erõk elsõsorban a folyamatok beindítására, a lendület megadására lehetnek elegek, az igazi változást, a felemelkedést csak a belsõ akarat és kitartó munka tudja lendületben tartani.

Elgondolkodtató, és talán követésre méltó az a jelmondat mely a megnyitó alkalmával a bejárat fölött volt olvasható.

Védd ! Ne vidd!!!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!