2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Jó tudni az adózásról – Az ingatlan-végrehajtás fontosabb szabályaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-29 13:31:13
Debrecen - Az esedékességkor meg nem fizetett adó-, járulék-, késedelmi pótlék és bírságtartozást, valamint a más közigazgatási és egyéb szervek megkeresése alapján nyilvántartott adók módjára behajtandó köztartozást az állami adóhatóság végrehajtási eljárás során szedi be.

 

A végrehajtó a vagyonfeltárás során beszerzi az adós vagyontárgyaira vonatkozó információkat, így az ingatlan tulajdonra vonatkozó adatokat is. Az ingatlan foglalása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal javára a végrehajtási jog ingatlan-nyilvántartásba történõ bejegyzésével valósul meg. Mind a gazdálkodó szervezetek, mind a magánszemélyek ingatlanai végrehajtás alá vonhatóak.

 

Jelzálogjog vagy végrehajtási jog?

Az elõvásárlási, valamint a vételi jog szintén nem akadálya az ingatlanvégrehajtásának. A végrehajtó megkeresi az illetékes földhivatalt, hogy ajelzálogjogot vagy végrehajtási jogot az ingatlan adóst megilletõ tulajdoni hányadára jegyezze be. A végrehajtási jog bejegyeztetésének akkor van helye, ha az adótartozás az 500 ezer forintot meghaladja, illetve ennél kisebb összeg esetén akkor, ha a tartozás a végrehajtás alá vont ingatlan értékével arányban áll. Amennyiben a tartozás összege ezt az összeghatárt nem éri el, akkor az adóhatóság az adótartozás erejéig az ingatlanra jelzálogjogot jegyeztet be.

A jelzáloggal érintett tartozás nem évül el

Fontos tudni, hogy az adózás rendjérõl szóló törvényben meghatározott elévülési idõ a jelzálogjog bejegyzésekor nyugszik, azaz a jelzáloggal érintett tartozás nem évül el. Vagyis a jelzálogjog bejegyzésének az idõpontjától a jelzálogjog törlésének a napjáig tartó idõtartam az elévülési idõbe nem számítódik bele. A bejegyzés a rangsor elvén alapul, ami azt jelenti, hogy a földhivatal a bejegyzéseket az erre irányuló kérelmek beérkezésének sorrendjében teljesíti. A bejegyzett jog jogosultja mindkét esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A tartozás beszedése érdekében több ingatlanra is kezdeményezhetõ eljárás egy idõben. A bírósági végrehajtásról szóló törvény az ingatlan-végrehajtás tekintetében egyetlen mentességi okot állapít meg: azon ingatlanok lefoglalását tiltja, amelyek a Csõdtörvény rendelkezési szerint a felszámolási eljárásban nem tartoznak a gazdálkodó szervezet vagyonkörébe. A kért teher bejegyzését követõen annak megtörténtérõl a földhivatal egyszerûsített határozat formájában értesíti a tulajdonost, a végrehajtást kérõt és mindazt, akinek joga vagy terhe fûzõdik az ingatlanhoz.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!