2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Tárki: A magyarok ötöde nem tudja fizetni a számlákatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-01 12:16:37
Tízbõl két magyarnak volt gondja a közüzemi díjak befizetésével az év második negyedévében, 6 százalékuk pedig a lakáshitel-törlesztéssel is késett - derül ki a Tárki kutatásából.

Az idén az áprilistól június végéig tartó idõszakban a megkérdezettek 20 százalékával elõfordult, hogy olykor nem tudta befizetni közüzemi számláját, hat százalékuk pedig késett a lakáshitel-törlesztéssel - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet legújabb felmérésébõl, amelyet háromezer fõ megkérdezésével készített. A lakáshitel-törlesztéssel késlekedõk 75 százaléka a közüzemi díjak befizetésével is késett.

A Tárki kutatása szerint míg a közüzemi díjakkal leginkább az alacsony jövedelem miatt maradnak el, addig a hiteltörlesztés elmaradása inkább átmeneti válság, melybõl vezethet az út a szegénység felé, de az anyagi bajoktól való megszabadulás irányába is.

A felmérés szerint a lakáshitel-törlesztéssel való küszködés esélyét "csak" a rossz munkaerõ-piaci helyzet, a származás és a kisvárosi lét növeli, de a közüzemi díj befizetésével küszködõk esetében a származás és a rossz munkaerõ-piaci helyzet egymással is összefüggõ hatását tovább fokozza a képzetlenség és a rossz lakáshelyzet.

Utóbbi csoport a politikától is elfordult, és a rossz egészségi állapottól éppúgy szenved, mint a nem és a kor miatt érzett diszkriminációtól. Mindez nem jellemzõ a lakáshitel-törlesztéssel elmaradók körére, akik esetében a magasabb képzettséget sejtetõ internethasználat az átlagnál elterjedtebb - derül ki a Tárki kutatásából.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!