2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
WikiLeaks: Jól mûködik a magyar kábítószer-kereskedelmi szupersztrádaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-01 12:23:41
Nyüzsgõ kábítószer-szállítási útvonalak húzódnak Magyarországon, amelyeket nigériaiak, szerbek és koszovóiak tartanak kézben - áll több, Magyarországról szóló WikiLeaks-táviratban. A pénteken nyilvánosságra hozott nagykövetségi jelentés szerint Magyarországon csupán marihuánát termelnek, a többi drog külföldrõl érkezik, szállításukat pedig a "modern magyar közlekedési rendszer" is segíti.

Magyarország a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik fõ tranzitországa - áll több olyan, amerikai nagykövetségi jelentésben, amelyet a WikiLeaks hozott nyilvánosságra pénteken. A 2008-as és a 2009-es, nem titkosított jelentések a magyar hatóságokra hivatkozva azt írják, hogy Magyarországon keresztül forgalmas drogszállító útvonalak futnak át Délkelet-Ázsia és Nyugat-Európa között.

A jelentés szerint a Magyarországon áthaladó drogszállítást az ország földrajzi fekvése mellett a modern közlekedési hálózat is segíti. Az utóbbi idõben emellett lendületet adott a kábítószercsempészeknek az is, hogy a korábbi Jugoszlávia területén a nyugtalan politikai és társadalmi helyzetben könnyebben tevékenykedhetnek. Magyarországon a kábítószer-kereskedelmet és a terjesztést szinte kizárólag külföldi bûnbandák tartják a kezükben - írják.

A Nemzeti Nyomozó Irodára hivatkozva a budapesti amerikai nagykövetség 2009-ben azt írta, hogy Magyarországon fõleg albán, török, szerb és koszovói csoportok foglalkoznak drogcsempészéssel és árusítással. Adataik szerint Magyarországon a drogfogyasztás 2009-ben érte el a csúcsot, miközben a magyarok egyre fiatalabban nyúlnak kábítószerhez: a legtöbben a marihuánát próbálták ki, amelyet népszerûségben az Ecstasy, az amfetamin, az LSD, a kokain, és végül a heroin követett. A drogot a 2008-as adatok szerint fõleg a román, a szerb és az ukrán határon hozták be, de a Ferihegyi repülõtér is fontos kábítószer-elosztó központnak számít - írják.

A 2008-as jelentés szerint a Magyarországon élõ nigériaiak közül is sokan érintettek a kábítószer-kereskedelemben, õk fõleg a kokainszállítmányokat felügyelik, és magyar nõket toboroznak drogfutárnak. A magyar rendõrség a WikiLeaks-távirat szerint úgy tudta, hogy a nigériai bûnszervezetek új útvonalakat akartak létesíteni Magyarországon, amelyeken Dél-Amerikából és Észak-Afrikából érkezõ drogokat terjesztettek volna. A drogkereskedelem mindkét irányban áthalad Magyarországon - áll a 2009-es jelentésben: a Balkánról Nyugat-Európa felé és Nyugat-Európából a Balkánra is érkeznek különbözõ szállítmányok.

A kábítószerek közül Magyarországon kizárólag marihuánát állítanak elõ, bár 2008-ban a rendõrség még úgy tudta, hogy Ecstasyt és LSD-t is készíthetnek belföldön. A marihuána egy részét Nyugat-Magyarországon, szlovák és holland import magokból termelték, 2009-tõl azonban a rendõrség szerint a magyar marihuánatermesztést szinte teljesen átvették a vietnami csoportok. Ezek a bûnszervezetek egyre kifinomultabb módszerekkel, drága és fejlett technológiával termesztenek, és egész épületeket vásárolnak fel, hogy beltéri marihuánafarmokat létesítsenek - írják. A 2009-es jelentés szerint a vietnami termesztõk kezükben tartották a kereskedelmet, és ezzel az egész magyarországi drogelosztó láncot, miközben kapcsolatuk volt török herointerjesztõkkel is.

A nagykövetségi jelentések rendkívül részletesen számoltak be a magyar drogprevenciós programokról, valamint a hatóságok kábítószer-ellenes akcióiról és nemzetközi együttmûködésérõl is. A dokumentumokban több helyen méltatták a magyar rendõrség munkáját és a kormány által indított iskolai képzéseket. Kitértek arra is, hogy a határõröknél és a vámosoknál Magyarország sokat tesz a korrupció letörésére, a jelentések ugyanakkor megjegyezték, hogy a drogszállítással összefüggõ korrupcióról nincs hiteles adat, mivel azt Magyarországon államtitokként kezelik.

A kormány közben új nemzeti drogstratégiát készít, a hétfõn nyilvánosságra hozott tervezet szerint a jövõben szigorúbb szabadságelvonással büntetnék a terjesztõket és a kereskedõket, és a fogyasztóknak is nagyobb felelõsséget kellene vállalniuk a tettükért, például megfizettetnék velük az eljárási költségeket. A drogstratégia tervezetérõl ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!