2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Magyar iskola nyílt MargittánForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-13 13:51:46
Sok-sok év után újból önálló magyar tannyelvû iskola nyílt testvérvárosunkban, Margittán. Az ünnepélyes tanévnyitó szeptember 12-én volt, melyre meghívást kapott Muraközi István polgármester, Pálfi Anikó alpolgármester, Kapornai Judit intézményi irodavezetõ, Kovács Zoltán, a II. Rákóczi Ferenc, Hodosán Csaba, a József Attila Általános Iskola, illetve Domján János, az Arany János Gimnázium igazgatója.

A röpke tíz hét alatt felújított volt román iskola épületében a tantermeket közadakozásból bútorozták be, többek között a berettyóújfalui oktatási intézmények adományaiból. Az önkormányzat koordinálásával és finanszírozásával két pótkocsis rakomány kelt útra: padok, asztalok, székek, táblák, számítógépek, tornaeszközök biztosítják ezentúl a margittai diákok oktatásához nélkülözhetetlen feltételeket.

A margittai születésû Kossuth-díjas irodalomtörténész, Horváth János nevét felvevõ iskolaközpont megnyitóján olyan magas rangú politikusok vettek részt, mint Kelemen Hunor mûvelõdési miniszter, Cseke Attila, Lakatos Péter, Petõ Csilla, Dézsi Ákos országgyûlési képviselõk, Kiss Sándor, a Bihar megyei tanács alelnöke, de eljött Horváth János unokája, Korompai János is.

A román és a magyar Himnusz elhangzása után Nagy Gabriella igazgatónõ mondott ünnepi beszédet. „Zsebre dugott kézzel várni annyit jelent, mint cserben hagyni elõdeinket” – idézte Horváth Jánost, utalva ezzel az utódok felelõsségére. Több sikertelen kísérlet után végre 2011. szeptember elsejétõl megkezdõdhet a tanév a Horváth János Iskolaközpontban, hiszen „a patak és a szikla összecsapásából a patak került ki gyõztesen” – jelentette be az igazgatónõ, hozzátéve: egy iskola erejét nem a falak adják, hanem a megszerzett tudás, az érték. „Aki iskolát épít, az jövõt épít, mert az iskola összekötõ kapocs a múlt és a jövõ között.” A továbbiakban köszönetet mondott Nagy Gabriella az elmúlt két és fél hónap megfeszített munkájáért, amit vállalkozók, pedagógusok, szülõk, ismerõsök, jóakarók, a berettyóújfalui testvérváros, a Horváth János Társaság, volt diákok végeztek azért, hogy idõre elkészülhessen a felújított épület a 900 tanuló és a tanári munkaközösség számára.

Kelemen Hunor beszédében akként fogalmazott, hogy kettõs ünnep a mai: egyrészt tanévet nyitnak, másrészt intézményalapítást ülnek. Húsz év eredményes harcát emelte ki, hiszen meg kellett vívni nyelvi jogaikat, s létre kellett hozni intézményeiket a magyar kisebbségnek Erdélyben. A közösségi akaratnak hosszú távon nem lehet ellenállni, hiszen a konok munka idõvel meghozza eredményét – szögezte le.

A szónokok sorát Kiss Sándor, Cseke Attila, Pocsaly Zoltán alpolgármester követte. A beszédek közt szavalatok hangzottak el, de fellépett az iskola ökumenikus kórusa is, illetve harmadikos diákok bemutattak egy performanszot a „De nehéz az iskolatáska” címû dalra.

Bradács Alíz az intézmény legidõsebb és legfiatalabb diákjának átadta az épületek kulcsait, illetve az avatás emlékére egy vendégkönyvet ajándékozott, melybe az ünnepi alkalom ihlette gondolatok bejegyzését kérte a vendégektõl. A Mikóházán élõ egykori igazgató, a 81 éves Bokor József arra intette a jelenlévõket, hogy egyszerre, egy irányba húzzanak, mert csak összefogással lehet eredményt elérni.

Horváth János unokája, Korompai János, a család nevében kért szólt, s méltatta a nagyapa életútját, akinek a margittai indíttatás iránytû volt egész késõbbi sorsára. A névadó bekeretezett portréját nyújtotta át az igazgatónõnek.

A történelmi egyházak vezetõi megáldották, megszentelték az új intézményt, majd az ünnepélyes szalagátvágás után elénekelték a Szózatot.A felújított épületbe való belépéskor sós kenyeret és az elsõ becsengetésre emlékeztetõ csengõt kapott mindenki.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!