2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Nép Bank létrehozását kezdeményezi a Szociális UnióForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-29 14:19:40
Püspökladány, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) - Nép Bank létrehozását kezdeményezi a devizahitelesek megsegítésére a Szili Katalin vezette Szociális Unió (SZU) - közölte Gráner Gyula elnökhelyettes és Bányász Róbert Sándor, a SZU ifjúsági tagozatának elnöke szerdán az MTI-vel.

A politikusok közleménye szerint “a Szociális Unió kezdeményezi, hogy a kormány – a hazai bankok bevonásával – hozza létre a Nép Bankot, amely bank mûködésének elsõdleges célja a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges forint források biztosítása kamattámogatott hitelezés formájában”.

“Családok százezreit, kisvállalkozások tízezreit, önkormányzatok százait veszélyezteti a teljes ellehetetlenülés az erõs svájci frank és euró miatt súlyosbodó törlesztési terheik miatt. A Szociális Unió az adósok védelmét, a nemzetgazdaság motorjának felpörgetését a devizahitelek forintra váltása céljából – állami közremûködéssel – szervezendõ Nép Bank megalapításában látja” – olvasható a közleményben.

A szervezet rámutat: a devizahitel-csapda záródásának elkerüléséhez központi jelentõségû lehet egy többségében állami tulajdonban álló, akár a Magyar Fejlesztési Bank közvetlen részvételével, és egyúttal a hazai devizaalapú hitelezésben érintett bankok részesedésével létrehívott, kifejezetten a hitelkárosultak megsegítésére szakosított pénzintézet. A Nép Bank kedvezményes hitel-konstrukcióit a hazai bankrendszer közremûködésével juttathatja el az igénylõknek, a Magyar Fejlesztési Bank hitelezési gyakorlati tapasztalatai alapján.

A Szociális Unió szerint “a nemzetgazdaság motorja 2012-ben leáll, hacsak nem leszünk képesek belpiacunk, azaz fogyasztóink védelmére”.

Hazánkban 5200 milliárd forintra rúg a lakáscélú- és szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghitel-állomány, amihez a helyhatóságok részérõl 600 milliárd forintos, valamint a KKV-k oldaláról további 450 milliárdnyi devizaadósság társul – ismerteti a közlemény.

Hozzáteszi: miután a kisvállalkozói hitelállomány fele, a lakossági jelzálogadósság kétharmada devizaalapú, a Szociális Unió ezen ördögi kör felszámolására hatástalan eszköznek tartja a mindössze a lakossági devizaadósok ötöde számára kiutat jelentõ kedvezményes végtörlesztés lehetõségét. Ráadásul e kivételes jogintézmény 2011. december 31-én már le is járó határideje a családon belüli összefogással, vagyonelemek eladásával biztosított végtörlesztés lehetõségét – az idõ rövidsége folytán – gyakorlatilag teljesen kizárja. Sõt, az átváltási hullámot követõ újabb forintgyengülés következtében tovább fokozza a végtörlesztésre képtelen alacsony- és átlagjövedelmûek havi törlesztési terheit.

A Szociális Unió szerint egy átfogó csõdhullám nem érdeke a hiteleik visszafizetésében érdekelt bankoknak sem, így azok bizonyos fokig nyilván partnerek lennének a minden érintett számára kármentõ megoldást jelentõ, népbanki konstrukció útjára indításában.

A lakosság, a kisvállalkozások és a helyhatóságok devizahiteleinek kedvezményes árfolyamon történõ forintra váltása, az érintett hitelszerzõdések átütemezése, valamint e forinthitelek kamattámogatása tartozna a Nép Bank kizárólagos tevékenységi körébe, amely az ország legszerteágazóbb hálózatával rendelkezõ Magyar Posta és a takarékszövetkezetek, valamint az OTP Bank (mint a legnagyobb lakossági bank) fiókhálózatára építve fejtené ki tevékenységét – vázolta a részleteket a két politikus közleménye.

A Szociális Unió szerint a devizahitel-csapda záródásának elkerülése, a hazai fogyasztás és termelés fokozása, valamint az államháztartás helyzetének – megszorításoktól mentes – stabilizálása egyidejûleg kizárólag a Nép Bank megalapítása révén érhetõ el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!