2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Remélik, hogy az EU gyorsan jóváhagyja a fordított áfa bevezetését Forrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-01 15:40:23
Várhatóan a gabonafélék és az olajos növények kerülnek be abba a körbe, amely után fordított áfát kell fizetniük a felvásárlóknak - ismerteti a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményben, idézve Czerván György agrárgazdaságért felelõs államtitkárt, aki a 75. OMÉK-on tartott elõadást.

A közlemény emlékeztet arra, hogy miután a gabonaágazaton belül 30 százalékra becsülhetõ a feketegazdaság aránya, a kormány vizsgálatot indított az áfával terhelt élelmiszerek körérõl. Az általános forgalmi adó csökkentésére a gazdasági helyzet miatt jelenleg nincs lehetõség, ezért a kormány áfa-technikai megoldásban gondolkodik.

Románia júniusban már bevezette ezt az adózási lehetõséget, így remény van arra, hogy az EU gyorsan jóvá fogja hagyni Magyarország fordított áfa bevezetési kérelmét - jelezte az államtitkár.

Czerván György tájékoztatást adott az idei gabonatermésrõl. A szaktárca adatai szerint összesen 4 millió tonna õszi búza került a magtárakba, a 4,2 tonnás hektáronkénti termésátlag jóval felülmúlta a tavalyi hozamot. A búza 70 százaléka malmi minõségû.

A kukorica termésmennyisége a 8 millió tonnán felüli országos hozamot is elérheti, ami hektáronként átlagosan 6,8 tonnás mennyiség.

Búzából az export az 1,5-1,7 millió tonnát is elérheti, míg az egyéb kalászosok kivitele 250-400 ezer tonna körül alakulhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!