2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Hálaadó istentisztelet és megemlékezés BerettyóújfalubanForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-24 15:47:43
Az ünnep a különbözés, az élet legfõbb rangja – idézte Márai Sándor gondolatait Orosz Béláné Farkas Réka lelkész a református templom szószékérõl az ’56-os megemlékezés alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten.

Október a megemlékezések ideje – sorolta a lelkésznõ. Hatodika nemzeti gyásznap, 23-a szent forradalmunk és szabadságharcunk évfordulója, 31-e pedig a reformáció ünnepe. – Ilyenkor nemcsak a külsõ újul meg, hanem lelkünk is ünneplõbe öltözik. Emlékezni és hálát adni – ez a ma feladata.

Az Úr asztala elõtt a Diószegi Kiss István Református Általános Iskola diákjai felelevenítették a forradalom történéseit, majd a városi ünnepség az ’56-os emlékmû elõtti téren folytatódott. Az Ifjúsági Fúvószenekar kíséretével elénekelték a Himnuszt, ünnepi beszédet pedig a város alpolgármestere, Pálfi Anikó mondott. A jelen megértéséhez szükséges a múlt ismerete – szögezte le a szónok, hiszen „Kevéssé tudjuk, hogy mibe került szüleinknek, nagyszüleinknek, s kevéssé értjük, milyen értékes és drága dolog a szabadság”. A szabadság ott kezdõdik, ahol megszûnik a félelem – idézte Bibó Istvánt, aki az ’56-os forradalom államminisztere, a forradalom eszméinek megfogalmazója volt. 55 évvel ezelõtt a magyar emberek elõtt egy közös cél lebegett: a szabad Magyarország, s az akkori nemzeti összefogásban eltûntek a társadalmi és világnézeti különbségek. Bebizonyosodott azonban, hogy a magyar nép hõsi harcában külsõ segítségre nem számíthatott – taglalta a szónok, hozzátéve, hogy október 23-a viszont az egész világ magyarságának nemzeti ünnepe. Kiemelte Pálfi Anikó a kormány azon döntését, mely szerint egyre több határon túl élõ honfitársunk fûzheti szorosabbra kötõdését a szülõhazával, a magyar állampolgárság felvételével. A jelenhez érve, leszögezte: az a dolgunk, hogy az alapvetõ kérdésekben egy nagy egység alakuljon és maradjon meg. „A cselekvést felvállalta a kormány: egy valóságos, takarékos állam, egy versenyképes, mûködõképes gazdaság, valamint egy változó környezetben is stabilizált Magyarország megteremtését tûzte ki célul.”

Ünnepi mûsort az Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképzõ és Közgazdasági Szakközépiskola tanulói adtak, majd az ’56-os forradalom túlélõ szereplõi, az önkormányzat, a megyei önkormányzat, a református egyházközség, a rendvédelmi szervek, pártok, intézmények és civil szervezetek képviselõi elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

A város polgármestere és alpolgármestere a temetõkben is lerótta kegyeletét ’56 berettyóújfalui áldozatai sírjánál.

Nyírõ Gizella

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!